Dave Ryding är en av flera alpina skidåkare som är kritisk till beslutet. Foto: Bildbyrån

Brittiska skidåkare kritiska efter slopat stöd

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens nationella alpina-, längdskid- och paranordiskskidåkningslag får inte längre statligt stöd.

Nu har fem alpina skidåkare uttalat sig kritiskt mot beslutet.

Åtta idrotter, inkluderat skidsporterna, skulle dela på nästan 300 miljoner kronor fram till vinter-OS 2026. Men nu har GB Snowsport meddelat att skidsporterna anses vara icke-investeringsbara för den högsta finansieringsnivån från UK Sport, vilket BBC rapporterar om.

– Det är extremt nedslående att UK Sport tar bort finansieringen – både för oss nu och för framtida alpina vinnare från Storbritannien, säger Charlie Guest i en video.

Videon, där även Dave Ryding, Billy Major, Laurie Taylor och Charlie Raposo uttalade sig, publicerades på skidåkarnas sociala medier.

– Vi alla har gått ut på världsscenen och konsekvent levererat rekordresultat under det senaste året, sa Ryding som tog Storbritanniens första världscupsseger i januari i år.

De fem alpina skidåkarna menar att de nu behöver samla ihop nästan 10 miljoner kronor under de kommande åtta veckorna för att kunna fortsätta sin träning.

GB Snowsport säger att de ivrigt letar efter andra alternativ för att fortsätta sina träningsprogram, enligt BBC.

UK Sport förklarar sitt beslut med att de ”siktar på att bli en starkare makt inom vintersport, samtidigt som de bygger en större räckvidd av sporter och mästare som reflekterar mångfalden inom det brittiska samhället”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.