Estelle Alphand. Foto: Bildbyrån

Estelle Alphand på plats i Åre – intensiv plan ska rädda VM

Uppdaterad
Publicerad

Estelle Alphand har lämnat Frankrike och anlänt till alpina nationalarenan i Åre.

Ett rehabteam ihopsatt av landslaget jobbar nu intensivt för att få teknikstjärnan startklar till alpina VM i Åre.

– Just nu är det en kamp mot klockan, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

Estelle Alphand är på plats i Åre och kör en intensiv rehabplan med förhoppning att bli startklar till alpina VM i Åre. Närmaste teamet runt henne är forskaren Jonas Enqvist, fysion Cecilia Kalla och ytterligare en fysio.

– Det är ett forcerat rehabiliteringsförsök. Tillgång till fysiopersoner, och stöd runtikring. En plan timme för timme, säger Tommy Eliasson Winter.

Det var i slutet av november som Alphand grenslade en käpp i första åket i Killingtons världscupslalom, fick en vridning i foten, och bröt ett ben i vänster vad. Den 14 januari tog hon av gipset. I nuläget kan hon gå relativt obehindrat.

– Hon tränar på, och kan träna rätt mycket. En del av träningen handlar om rehabilitering, men mycket handlar också om att komma i form.

– Mycket styrketräning och bad, varvat med behandlingar och terapier. De ligger på rätt hårt.

Kamp mot klockan

Den 23-åriga teknikspecialisten ska fortfarande förbi många trösklar för att maxbelasta i en pjäxa på snö.

– Just nu är det en kamp mot klockan. Det kan gå, men vi måste också veta vilka risker som föreligger om vi pushar rehabiliteringen för hårt. Vi vill inte riskera hälsan på våra åkare, säger Eliasson Winter.

Landslagsledningen menar att det kommer bli tajt. Tränarna kommer matcha henne med de andra tjejerna när hon väl är tillbaka på snö.

– Vi får se om hon är nog vass att åka till sig en plats. Hon behöver bevisa att hon är i nog bra form för att vara konkurrenskraftig.

Fyra VM-platser

Det är en hård kamp om de fyra VM-platserna. På slalomsidan har Sverige sju damer som kontinuerligt tar poäng.

– Det är unikt för oss, säger Tommy Eliasson Winter.

Vilka två som kommer köra slalom för Sverige, bakom givna Frida Hansdotter och Anna Swenn Larsson, kan spikas så sent som ett dygn innan tävling. Sverige kommer presentera tekniklaget den 3:e februari, efter damernas slalom och storslalom i Maribor. Det kan bli en lösning att fler än fyra åkare presenteras, och att Estelle Alphand är en av dem.

– Någon gång nästa vecka kommer vi ha en rimlig bild om vad vi kan göra, och hur vi tar oss framåt. Hon har all support vi kan ge. Vi hoppas att det går.

Hur är Estelles eget mindset?

– Hon är ganska tydlig. Hon vill så det värker. Hon är inte så stressad, hon är ganska lugn som person.

Sverige kommer presentera fartåkarna till alpina VM i Åre tidigare än teknik, den 29:e januari. Alpina VM avgörs 4-17 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.