Gipsfri Alphand siktar på VM – men tiden är knapp

Uppdaterad
Publicerad

I går tog Estelle Alpahand bort gipset från sin skadade fotled.

Nu siktar hon på att komma tillbaka till VM i Åre – men tiden är knapp.

– Läkningstiden hon har på sig för när hon behöver vara på skidor är gränsfall, säger förbundets läkare Jakob Swanberg till SVT Sport.

Estelle Alphand fick en fraktur på fotleden i november och var gipsad i sex veckor innan gipset rök i går. Röntgenbilder visar att frakturen har läkt som den ska, berättar förbundets läkare Jakob Swanberg.

– Allt ser fint ut och nu fortsätter nästa steg och det går ju bättre att rehabilitera nu när gipset är borta. Det är inget som avviker från planen och vi kommer att ta upp henne till Åre om några dagar för att kunna hjälpa henne så bra och intensivt som möjligt med rehabiliteringen, säger han till SVT Sport.

Behöver tid

Trots att 23-åringen varit gipsade under lång tid tror inte Swanberg att Alphand tappat så mycket av styrkan i benet.

– Inte så mycket muskulärt eller i stryka, och det lilla hon tappat kommer hon kunna ta igen snabbt. Hon har tränat ganska bra under den här tiden men man blir ju stel efter sex veckor med gips, så rörlighet och koordination behöver hon. Sedan behöver hon självklart tid för att brottet ska bli stabilt.

– Hon går på benet just nu men kan inte i det här läget belasta det och gå som vanligt.

VM är målet

Trots att tiden är knapp är siktet inställt på VM i Åre som drar igång den 4 februari.

– Det är målet fortsatt, ja. Normalt sett är läkningstiden hon har på sig för när hon behöver vara på skidor inför VM gränsfall. Vi får se hur det går, men det finns inget exakt datum för när det är läkt, säger Swanberg.

Hur vanligt är det med bakslag när det gäller den här typen av skador?

– Det är inte så vanligt bland yngre människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.