Frida Hansdotter och Tobias Hellman. Foto: Bildbyrån/SVT

Experten: ”Hon känns helt oviss”

Uppdaterad
Publicerad

Damerna gör slalompremiär i Levi, Finland. SVT Sports expert Tobias Hellman hoppas på att få se OS-guldmedaljören Frida Hansdotter köra bra redan i säsongens första slalom.

– Skönt om vi får ett bra kvitto redan nu annars är det långt kvar tills hon kommer att glädja oss, säger han.

Frida Hansdotter brukar behöva några tävlingar på sig för att komma igång men Tobias Hellman hoppas på att hon i dagens tävling kan prestera redan från start.

– Det är spännande att se hur hon kommer igång. Hon har alla förutsättningar för att bara komma dit och köra järnet utan tyngd.

Vinterstudion

Förra året slutade Hansdotter fyra i Levi. Petra Vihova vann före Mikaela Shiffrin och Wendy Holdener. Hellman menar att mycket kommer att handla om just det fyra namnen även den här säsongen.

– Väldigt mycket talar för att det är de fyra namnen som abonnerar på platserna där uppe.

Sverige ställer upp med tio damer i Levi, något som SVT:s expert är positiv till.

– Det har tagit tillfället i akt och självklart ska de göra det. Framförallt när det är i Finland. Skicka allt ni har, säger Hellman.

Alphand – ett ovisst kort

Utöver Hansdotter vill han även se OS-sexan Anna Swenn-Larsson och Estelle Alphand leverera.

– Swenn-Larsson hoppas jag känner att hon har åkning och kan vara jämn där uppe. Att vi ser att hon har det där lilla extra och kan slåss om pallplatser. Det har inte känts som att hon har haft den stabiliteten innan. Jag hoppas se att det finns sådana tendenser redan i Levi.

Estelle Alphand visade att hon kunde åka snabbt förra säsongen då hon gjorde flera bra andra åk. Men i storslalompremiären i Sölden tog sig 23-åringen inte vidare från första.

– Jag ser stor potential i henne. Jag ser att hon kan åka jättefort när det lirar för henne. Men hon var upp och ner i fjol, hon är svårläst. Det är svårt att veta om det kommer slå gnistor om henne i Levi eller om det kommer att vara som i Sölden. Hon känns helt oviss.

Svenska startande:

Frida Hansdotter

Anna Swenn-Larsson

Estelle Alphand

Emelie Wikström

Charlotta Säfvenberg

Ylva Stålnacke

Sara Hector

Magdalena Fjällström

Sara Rask

Elsa Håkansson-Fermbäck (debutant)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet