Felix Monsén skadades under träningen idag. Foto: Bildbyrån

Felix Monsén drabbad av allvarlig knäskada efter kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Alpinåkaren Felix Monsén kraschade illa under ett träningsåk tidigare idag och nu kommer beskedet att han ådragit sig en allvarlig knäskada.

– Man har konstaterat att knäskålssenan är av, säger landslagsläkare Jakob Svanberg.

Det var under torsdagsförmiddagen som Monsén kraschade under det andra träningsåket i Val Gardena. Han föll i hög fart och när han till slut stannade såg han ut att ropa ut sin smärta och slog sig för vänster knä flera gånger, och träningen avbröts i en halvtimme, innan Monsén blev bortförd från backen i helikopter.

Efter undersökning på sjukhus i Bressanone är det konstaterat att han ådragit sig en knäskada.

– Felix knä har undersökts med skiktröntgen i Bressanone och man har konstaterat att knäskålssenan är av. Han är nu på väg till Innsbruck där man kommer att göra nya undersökningar, säger landslagsläkare Jakob Svanberg i ett pressmeddelande.

– Han är bedrövad naturligtvis. Men tack och lov har man kunnat smärtlindra honom väl så han har inte ont så att han plågas av det. Men det är tungt för honom, säger Svanberg till SVT Sport.

Finns risk för ytterligare skador

Enligt Svenska landslagstränaren Charly Pichler ska det inte ha varit en i övrigt allvarlig krasch och inga rygg- eller huvudskador har konstaterats. I Innsbruck väntar bland annat en magnetkameraundersökning.

– Vi vet inte skadans omfattning och det finns en hel del som fortfarande är oklart just på grund av att vi inte har kunnat göra magnetröntgen ännu. Den skiktröntgen som är gjord ger en viss information, bland annat att man kan utesluta frakturer, säger Jakob Svanberg till SVT Sport

– Jag räknar med att resultatet av magnetröntgen kommer in senare under kvällen.

Svanberg säger att det i nuläget är för tidigt att säga hur lång tid Monsén blir borta bland annat på grund av att man ännu inte kan utesluta att det finns fler skador på knäet.

– Det är inte ovanligt att man har skador på korsband, sidoligament eller menisker i kombination med den här skadan när knäskålsenan går av. Man måste ha en ganska hög misstanke om att det finns andra skador. Vi önskar naturligtvis att det bara ska vara knäskålsenan. Men vi vet också att om man hittar den här typen av skada och med den hastigheten han har i det läget av banan så är det en enorm energi man ska hantera, säger Svanberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.