Foto: Bildbyrån

Felix Monsén kraschade på träningen i Val Gardena

Uppdaterad
Publicerad

I går blev Felix Monsén tvåa på den första störtloppsträningen.

Men i dag kraschade han – och såg ut att få riktigt ont i ena knäet.

– Den första indikationen tyder på att han har en skada i vänster knä. Han kommer nu att undersökas av en knäspecialist för vidare utredning, säger herrtränaren Charly Pichler till SVT Sport.

Felix Monsén har visat fin form i början av säsongen.

På ett träningsåk inför störtloppet i Beaver Creek för två veckor sedan slutade han sexa, och i går blev han tvåa på det första träningsloppet inför Val Gardenas störtlopp.

Oklart skadeläge

Men i dag, på det andra träningsåket i Val Gardena. Han föll i hög fart och när han till slut stannade såg han ut att ropa ut sin smärta och slog sig för vänster knä flera gånger, och träningen avbröts i en halvtimme, innan Monsén blev bortförd från backen i helikopter.

Hur allvarligt skadad Monsén är har det dock inte kommit några rapporter om ännu.

– Han kommer först att undersökas på sjukhuset i Bressanone, för att få en första kontroll. Sen är planen att ta honom till Innsbruck, säger tränare Charly Pichler till SVT Sport.

Under torsdagskvällen kom en uppdatering från det svenska lägret.

– Felix har gjort en första undersökning av knäet och den första indikationen tyder på att han har en skada i vänster knä. Han kommer nu att undersökas av en knäspecialist för vidare utredning, så får vi se sen, säger Charly Pichler till SVT Sport.

Har haft whiplashskada

Om det skulle röra sig om en rejäl skada så är det inte första gången som Monsén drabbas av det. 2019 kraschade han dagen efter 15-plats i Bormio i december, och ådrog sig en whiplashskada som satte stopp för säsongen.

Knäskador har varit ett stort problem inom den alpina skidsporten de senaste åren. Över 40 procent av alla skador inom alpintsporten de senaste 14 åren är knäskador. Så sent som i går kom beskedet att den norska stjärnan Kristin Lysdahl, trea i parallellslalomen i Lech förra månaden, skadat korsbandet och missar resten av ssäongen.

Och för ett par veckor sedan kraschade den norske veteranen Kjetil Jansrud, 36 i Beaver Creeks super-G, vilket innebar att hans säsong tog slut tidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.