Felix Monsén på väg nedför backen i Bormio innan kraschen som nu håller skidåkaren borta från skidorna Foto: TT Nyhetsbyrån

Felix Monsén borta på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Felix Monséns status efter kraschen i Bormio – och bakslaget i Wengen har varit diffus. Nu kommer besked från alpina landslagsläkaren Jakob Swanberg: ”Nu är det två grejer. Själva hjärnskakningen och hjärntrappan har han kommit långt i, men han har fortfarande en besvärande huvudvärk som till stor del beror på nackbesvär.”

Felix Monsén slog i huvudet under kraschen i kombinationsstörtloppet i Bormio innan nyår, men han och teamet runt honom märkte inte direkt att han fått en hjärnskakning.

– Han hörde av sig senare på kvällen med tecken till hjärnskakningssymptom. Efter det har vi följt upp enligt vårt noggranna protokoll, säger Jakob Swanberg.

Vinterstudion

Utbildning i hjärnskakning

Förbundet samlade under hösten ledare och fysios i Åre och hade utbildning i hur en hjärnskakning upptäcks.

– Det är ett problem att identifiera hjärnskakningssymptom. Det är inte så himla enkelt, inte ens för de som drabbas av det. Tröskeln är därför låg i början för att minimera ansträngningar och alla stimuli i början när man slagit huvudet. 

– Det är inte alla gånger vi har resurser att ha läkare på plats. Därför har vi noggranna instruktioner hur det här ska hanteras. 

Omfattande dokument

Alla landslagsåkare i alpina landslaget har inför säsongen genomgått en så kallad Scat5, Sport Concussion Assessment Tool.

– Det är ett omfattande dokument och en undersökning. Neurologiskt test, minne och kognitiva funktioner görs från ”baseline” när de är friska. Mående, eventuella tidigare hjärnskakningar och koordinationstester dokumenteras. Den gör vi för att vi ska ha något att jämföra med om en åkare skadar sig och slår huvudet.

– Det kan vara ganska små och diffusa saker som indikerar hjärnskakning i början. Det gäller att vara noga att hitta dem, så man inte gör fel första dygnen.

I Felix Monséns fall blev det vila direkt, när hjärnskakningen några timmer efter kraschen fastslogs.

– Han hade huvudvärk som största problem.

Bakslag i comebackförsök

Dagarna efter nyår kände han sig symptomfri, och huvudvärken hade gått över. Hela vägen i avstämningen med den så kallade hjärntrappan hade gjorts. Men när allt kändes så bra, och Felix Monsén själv ville köra tävlingarna i Wengen så fick han grönt ljus.

– Vi gjorde den överenskommelsen, men tyvärr så fick han bakslag när han skulle träna dagen efter ankomst.

– Han kände själv att det inte funkade. Det var inte aktuellt att åka skidor. Han hade dålig motorisk kontroll, och han fick tillbaka huvudvärken.

Hjärntrappan är till för att man successivt ökar belastning, och press, och får man bakslag får man backa igen.

– Det var det som hände, så han fick åka hem, och tyvärr har huvudvärken blivit kvar. Han började också få nackbesvär, vilket sannolikt är sekundärt, i och med att man går och spänner sig.

Träffar neurolog

Felix Monsén behandlas parallellt för hjärnskakning och nackbesvär. Han har kontakt med två specialistsjukgymnaster på Bosön, samt träffar en neurolog i Stockholm.

– Han försöker hålla igång kroppen så gott det går, och det är alltid en balansgång. Han är ännu inte i det skick att han kan komma på skidor och testa det. Det är klart frustrerande för honom, och inte minst mentalt när det går så trögt, det är tufft, säger Jakob Swanberg.

Det finns ingen prognos för comeback.

– Vi följer upp hur han reagerar och rättar oss efter det. Allt ska vara etthundra procent innan man ställer sig på en störtloppsstart eller super-G. Det chansar man inte med, säger Swanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet