Foto: SVT

Frida Hansdotter om hyllningarna: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Hansdotter fullkomligt krossade rekordet i ”jägarvila” i Mästarnas mästare när hon stod i 26 minuter (!).
Efteråt har hyllningarna varit många.
– Helt fantastiskt. Det är nästan lite som att man har gjort ett bra resultat i backen, skrattar Frida Hansdotter.

Det förra rekordet i jägarvila, 13 minuter, sattes 2013 av Magdalena Forsberg men i gårdagens avsnitt av Mästarnas mästare krossade Frida Hansdotter rekordet. Den före detta alpinåkaren stod i otroliga 26 minuter – men såg inte allt för trött ut när hon reste sig.

– Det var nästan som att man fastnat i den positionen. Det kändes nästan som att knäna satt fast i 90 grader, säger Frida Hansdotter till SVT Sport.

Hur länge tror du att du hade kunnat stå?

– Det är svårt att säga, för jag tror att när väl syran kommer så att det börjar skaka då är det svårt att sitta kvar. Och det är svårt att säga om den skulle komma om en minut eller om tio.

Testade en gång hemma

Siktet var först inställt på segern men när Hansdotter var ensam kvar flyttades fokus till Forsbergs rekord.

– När jag slog det tänkte jag ju ge mig men då stod ju min lilla hejarklack och ropade ”kom igen, du måste försöka längre”. Sedan körde jag upp till 15 och sedan till 20, och vid 20 var jag ju nästan på väg bort men då ropade de andra igen ”tänk om Anja Pärson kommer”. Ja, jäklar i mig. Jag måste försöka stå ännu längre och då sa de ju ”dubbla!” och då fick jag stålsätta mig lite.

34-åringen medger att hon testade att stå i 90 grader vid ett tillfälle inför resan till Grekland. Då stod hon i lite mer än fem minuter för att känna på övningen.

– Innan jag åkte dit så tänkte jag att jag måste ju i alla fall testa. För jag vet ju att alpint och längd, alla har ju varit bra genom tiderna. Man vill ju ändå veta att man klarar mer än två minuter. Då kände jag hemma att det här kommer jag nog kunna stå och pressa mig och förhoppningsvis närma mig Magda.

Kommentar från Magdalena Forsberg

Dagen efter programmet har hyllningarna varit många. Hon har fått samtal och sms och nästan 1 000 kommentarer på sitt senaste Instagram-inlägg.

– Det är helt fantastiskt. Det är ju så många som hört av sig, speciellt på min Instagram och skrivit ”wow vilken prestation” och det är superroligt att folk är engagerade.

– Det är nästan lite som att man har gjort ett bra resultat i backen.

En av dem som kommenterat prestationen är Magdalena Forsberg som skriver ”Gryyymt starkt! Grattis till sanslösa rekordet!”.

– Magda är ju en sådan profil och jag har följt henne och tycker att hon är en fantastisk idrottskvinna, så att få hejarrop och grattis från henne känns jättekul.

Se söndagens avsnitt av Mästarnas mästare här

90 grader – se hela rekordtävlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.