Frida Hansdotter åkte ur redan i första åket av Squaw Valleys slalomtävling. Foto: Bildbyrån

Hansdotter: ”Är i en väldigt bra fysisk form”

Det blev två VM-brons för Frida Hansdotter ifjol. Den här säsongen vill Norbergs-tjejen utmana suveräna Mikaela Shiffrin. Dels i den totala världscupen och även på OS. Och det är en Hansdotter starkare än någonsin som ser fram emot utmaningen. – Jag är i en väldigt bra fysisk form, säger Hansdotter till SVT Sport från lägret i schweiziska Saas-Fee.

På OS i februari vill hon inte bara ha en medalj utan den ädlaste och slå suveräna Mikaela Shiffrin.

– Absolut, det är en dag och två åk. Allting måste klaffa. Om det kan klaffa för henne så kan det väl klaffa för mig. Jag kommer till OS och ser bara möjligheter, säger Hansdotter på telefon från Schweiz.

Starkare än någonsin

Hon har hunnit bli 31 år men har bara blivit bättre och bättre för varje år. I alla fall fysiskt sett. Och till årets säsong har hon slagit rekord på fystesterna både vad gäller styrka och kondition.

– Varje år tar man nya steg, det är inte så att jag tagit ett jättekliv, men små kliv varje år och nu är jag i en väldigt bra fysisk form. Och det är alltid kul att få beviset på fystester, konstaterar slalomstjärnan belåtet.

Det är ingen mirakelmetod hon har hittat utan det är ett resultat av ett långt och fruktbart samarbete med sin fystränare.

–Jag har haft ett väldigt bra samarbete med min fystränare Robert Nilsson, som bor uppe i Umeå. Har jobbat med honom i sex år nu. Och under de här åren har jag fått ihop hela kroppen inte bara blivit starkare i benen, har en helhet och bra på det mesta.

Nu ska hon förvalta den fysiska formen till snabb skidåkning. Inte helt lätt men på träningslägret med landslaget i Saas-Fee märker hon direkt att allt går lättare.

– Det är en fantastisk grund att stå på. Jag orkar mycket mer nu och har bättre återhämtning. Vi ligger här och kör glaciäråkning på 3000 möh och jag tycker att jag orkar mer och kan ta ut mig mer och hålla en högre nivå. Och det är  ju det man strävar efter med fysträningen, att orka med träningen för att kunna få till tekniken i skidåkningen.

OS – säsongens höjdpunkt

Man har hört det förut. Att en idrottare känner sig stark på försäsongen. Men det är inte givet att det kan översättas till framgångar på planen eller skidbacken.

– Det är inte ett likamed-tecken, att jag med den här sommarträningen kommer jag åka jäkla fort i vinter, men det är skönt att luta sig tillbaka på att man är i god form

Och om det går som planerat. Att styrkan i benen betyder snabba ben i svängarna i pisten då kommer det bli en rolig svensk vinter. Med OS som höjdpunkt.

– Ska bli magiskt roligt i vinter. OS är självklart höjdpunkten. Det vore fantastiskt med en medalj. De senaste åren har jag visat att jag är en av de som har en stor potential så det är rimligt att tro på en medalj, säger Hansdotter.

Men går det att rå på den suveräna Mikaela Shiffrin över en hel säsong?

– Ser man på hur Schiffrin har presterat de senaste 3-4 åren så är det klart att hon är en nivå högre än oss andra men jag tycker ändå vi (Zuzulova, Holdener och Vlhova och jag) har närmat oss. Jag skulle inte hålla på med det här om jag inte trodde jag kunde åka ännu fortare. Mikaela är ju väldigt och men det gäller att man är i grym form om man ska kunna slåss om cupen men det är min plan.

Ser du dig själv slå henne på OS?

– Varje tävling vill man ju vinna, självklart står jag på start och åker för guldet men jag skulle var himla stolt om jag kommer hem med en medalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer