Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sara Hectors kamp mot prestationsångesten

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector, 30, har hela karriären kämpat med prestationsångest.

Och hon är inte ensam, senaste åren har allt fler idrottsstjärnor valt att prata öppet kring psykisk ohälsa och prestationsångest.

– Jag tror det är ganska vanligt att idrottare kan känna prestationsångest, för är det något man bryr sig mycket om är det inte konstigt att man får mycket känslor kopplat till det, säger Hector till SVT Sport.

Sara Hector debuterade redan som 17-åring i världscupen. Karriären har gått upp och ned men bestående har varit kampen mot prestationsångesten, vilket hon första pratade om i sitt sommarprat i Sverige Radio i somras.

Prestationsångesten har påverkat henne, och de som står henne nära, mycket.

– Det har märkts på mitt humör och många gånger kan det då bli att jag blir kort mot speciellt dem som står mig nära och som jag känner mig trygg med, då vågar jag ännu mer uttrycka att det inte är så himla bra, säger Hector.

Lärt sig hantera ångesten

Prestationsångesten är sedan ett år tillbaka inte lika påtaglig längre, den påverkar inte lika mycket. Hon säger att hon inte är kvitt den, men hon har lärt sig att hantera den och leva med den.

Det, menar Hector, var en stor del i att framgångarna också kom förra säsongen, där OS-guldet i storslalom blev höjdpunkten.

Men framgångarna berodde också på att många andra pusselbitar föll på plats.

– Jag har jobbat mycket med att fokusera mer på träning. Att hantera mina egna känslor kring krav som jag ställer på hur mycket jag ska träna eller hur bra varenda träning ska vara rent prestationsmässigt. Det är många delar, att säga att det bara var prestationsångest är inte att ge en rättvis beskrivning över vad det var som släppte.

Ny utmaning väntar

Att allt fler bitar har fallit på plats blir viktigt kommande säsong när 30-åringen går in i en ny säsong med ett helt annat utgångsläge än tidigare.

– Det är en helt annan situation, nu är jag rankad etta. Förväntningar utifrån blir annorlunda, uppmärksamheten, allt förändras så det blir en annan situation för mig att hantera och jag kommer garanterat känna mycket press men det gäller att hitta ett sätt att hantera det så det också blir roligt och att jag kan bygga därifrån jag står nu, säger Hector.

SE MER: Sara Hector flyttar till Österrike (26 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Hector lämnar Sverige och flyttar till Österrike. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.