Marta Bassino jublar efter sitt första VM-guld som hon tog på hemmaplan i Cortina d'Ampezzo. Foto: TT

Vändningen: Delat guld i damparallell

Uppdaterad
Publicerad

Marta Bassino utropades först som segrare i parallellstorslalomen som gjorde debut i VM-sammanhang. När det sedan blev prisutdelning klev även Katharina Liensberger, som först ropats ut som tvåa, upp på översta pallplatsen och de tog emot var sitt guld.

Då hade segerintervjuer redan hunnit göras i den kaosartade tävlingen.

– Marta Bassino hade en hel nations tryck på sina axlar. Det var viktigt inför storslalomen på torsdag, sade SVT Sports expert Pernilla Wiberg efter 24-åringens första VM-medalj innan vändningen var kommunicerad. I morgon avgörs lagtävlingen.

Även på reprisbilderna såg Bassino ut att vara före, men tiden räknades vid en sensor långt ner som åkarna försökte nå med handen. I de tidigare loppen under dagen hade snabbaste tid i andra åket gett avancemang men till finalen var det andra förutsättningar och lika tid skulle ge delat guld, något som uppenbarligen ingen på plats, förutom Fis-juryn förstod.

Röda banan klart snabbare

I det första finalåket var österrikiskan Katharina Liensberger maxtiden en halv sekund före Bassino från den snabbare röda banan. När det sedan blev ombytta roller i det andra åket startade Bassino halvsekunden efter Liensberger placerad i den blå banan och vid målgång var de exakt lika. Snabbaste tiden i andra åket gav först Bassino ensam guldet. Hon kramades länge med Liensberger i målfållan.

– Det var skönt efter en tuff vecka. I dag hade vi turen på vår sida, säger Bassinos tränare till SVT Sport från backen efter Italiens första medalj i mästerskapet.

Det blev inga svenska framgångar när parallellen gjorde debut på alpina VM.

Estelle Alphand och Mattias Rönngren åkte båda ut i åttondelsfinalen, medan det för Sara Hector tog stopp redan i kvalet.

– Jag är jättebesviken, säger Alphand till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.