Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcel Hirscher siktar på comeback – ska tävla som nederländare. Foto: Kerstin Joensson

Hirscher siktar på comeback – som nederländare

Uppdaterad
Publicerad

Marcel Hirscher kan vara på väg tillbaka till världscupen. Slalomgiganten siktar på comeback och kommer då att tävla för Nederländerna.

Österrikiska förbundet har gett klartecken för 35-åringens önskan.

– Jag slutade för fem år sedan och är nu 35 år gammal, det måste man ha i åtanke när jag gör comeback, säger Hirscher i ett pressmeddelande.

”Marcel informerade oss för några dagar sedan att han vill tillbaka till tävlandet. ÖSV går med på Hirschers nationsskifte. Han önskar att tävla för sin mors hemland”, säger förbundets generalsekreterare Christian Schereri på en presskonferens.

Österrikiska Tageszeitung och Kurier skriver om 35-åringens comebackplaner. Enligt uppgifterna tänker Hirscher, som lade av 2019, ta sig till Nya Zeeland för att träna och samla på sig så kallade FIS-punkter för att kunna ta sig tillbaka och tävla i världscupen 2025.

– Jag slutade för fem år sedan och är nu 35 år gammal, det måste man ha i åtanke när jag gör comeback. Jag har en jättebra relation till det österrikiska förbundet och tacksam över allt vi har uppnått men det här nya projektet kommer att fungera bäst som nederländare, säger Hirscher i ett pressmeddelande.

Hirscher vann totala världscupen åtta gånger

Efter karriären har Hirscher startat eget skidmärke och uppges träna regelbundet och vara i bra fysisk form.

Hirscher, som vann den totala världscupen åtta gånger, har själv inte uttalat sig i frågan. Men han pratar om annat med Kronen Zeitung.

– I början (efter att han slutat) frågade jag mig själv; vad ska jag göra nu? Men de två senaste åren har jag hittat en bra väg, hittat en balans där jag mår bra, säger han till Kronen Zeitung.

Tanken är att Hirscher ska byta nation och tävla för sin mammas födelseland, Nederländerna. Österrikaren vill inte ta någon av platserna för de andra österrikiska åkarna.

Om FIS godkänner nationsbytet och kan det alltså bli en kamp om världscupsegrar mellan Brasilien och Nederländerna i vinter. Norrmannen Lucas Braathen har nämligen i vinter bestämt sig för att komma tillbaka och tävla för Brasilien.

Hirscher har vunnit två OS-guld, 5 VM-guld och tagit 68 segrar i världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.