Kilde vann i olycksdrabbat störtlopp

Publicerad

Schweizaren Marc Gisin kraschade svårt i Val Gardenas störtlopp och fick hämtas av ambulanshelikopter. Men trots flera luftfärder ska Gisin må förhållandevis bra.
– Han är vaken och hans läge är stabilt, säger Gisins syster Michelle till schweiziska Blick.
Norske Aleksander Aamodt Kilde vann överlägset.

Med startnummer 18 kraschade Marc Gisin svårt efter att ha korsat skidorna och blev liggande livlös efter flera luftfärder där han slog hårt i backen och tävlingen fick pausas i över en halvtimme.

– Jag ser att han fortfarande ligger kvar och känslan är inte bra, sade SVT:s kommentator Johan Ejeborg tio minuter efter olyckan.

En stund senare fördes schweizaren iväg till sjukhus med ambulanshelikopter, men läget verkar trots allt vara okej.

– Han är vaken och hans läge är stabilt. Han var medvetslös under lång tid, säger Gisins syster Michelle till schweiziska Blick. Initialt har läkarna upptäckt ett bäckenbensbrott.

Marc Gisin kommer från en mycket framgångsrik utförsåkarfamilj. Systarna Dominique och Michelle har bägge tagit OS-guld.

Ber för att Marc är okej”, skriver amerikanska alpindrottningen Mikaela Shiffrin på Twitter.

Wiberg reder ut – därför kraschar Gisin

Kilde överlägsen

Vann loppet gjorde norrmannen Aleksander Aamodt Kilde.

Kilde hade en bra utveckling i loppet och drygade ständigt ut vid mellantiderna innan han åkte in i ett snömoln i solskenet och klappade sedan leende skidorna. De norska ledarna i målfållan firade loppet ännu mer än Kilde.

– Jag hade en väldigt bra känsla och hoppas att det ska räcka till en bra placering, sade Kilde med startnummer 6 till NRK kort efter loppet.

Det var 26-åringens tredje seger i världscupen – den första sedan i februari 2016 då han vann Hinterstoders super-G.

– Det var ett kanonbra åk av Kilde, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

Det var hyfsat med snö i backen medan de omgivande dalarna var bruna och gröna.

Aamodt Kildes överlägsna störtlopp

Senare på kvällen rapporterade det schweiziska teamet att Gisin är så pass stabil att han kommer att flygas till Schweiz för vidare undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer