Tyske alpinstjärnan Stefan Luitz tog hjälp av syrgas för att återhämta sig i samband med segern han tog i storslalomtävlingen i Beaver Creek förra helgen.

Skidförbundet vill diska Luitz efter syrgasanvändandet

Publicerad

Fis vill diska tysken Stefan Luitz och frånta honom segern från storslalomen i Beaver Creek. Detta efter att han syntes ta syrgas mellan åken.

Tysken Stefan Luitz vann storslalomen i Beaver Creek. Men efterspelet har handlat om att han mellan de två åken syntes ta syrgas, något som är förbjudet enligt internationella skidförbundet, Fis. Ärendet skickades vidare till Wada för vidare granskning och ett beslut i frågan väntades ta tid.

Men i går kom beskedet att Fis vill diskvalificera Luitz och ta i från honom segern. I övrigt kommer Fis inte straffa honom, men Luitz kommer att bli av med världscuppoängen och segersumman på 45 000 dollar. Diskas Luitz får österrikaren Marcel Hirscher segern istället.

Det tyska förbundet har två veckor på sig att svara och eventuellt överklaga. Överklagar de går ärendet vidare till idrottens skiljedomstol, Cas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer