Lindsey Vonn tränar i Copper Mountain, Colorado, 19 november. Samma dag kraschade hon, och fick lägga säsongspremiären på is. Foto: Bildbyrån

Osäkert kring Lindsey Vonns comeback

Publicerad

Lindsey Vonn har landat i Europa inför sin planerade comeback i världscupen i januari. Vilken av de tre farthelgerna som återkomsten blir i för amerikanskan är osäkert.
– Det har varit en dag-till-dag-bedömning, möjligt att vi inte kommer kunna ge exakta detaljer, skriver USA:s pressansvariga Megan Harrod till SVT Sport.

Det var i november i Colorado som Lindsey Vonn kraschade under en träning i super-G inför fartpremiären i Lake Louise, fick ett bakslag, och skadade knät igen.

Planen har hela tiden varit att göra comeback i januari månad och nu har hon har landat i Europa för att förbereda sig. Om comebacken blir i St Anton 12-13 januari, Cortina helgen efter, eller Garmisch-Partenkirschen 26-27 januari är ännu oklart.

– Som med många skador och comebacker. Det har varit en dag-till-dag-bedömning. Det är möjligt att vi inte kommer kunna ge exakta detaljer, skriver Megan Harrod, USA:s pressansvariga, till SVT.

Planen – VM i Åre

Tanken är att Vonn ska göra ett stort mästerskap till – VM i Åre 4-17 februari.

– Det ingår i planen att köra VM, sa huvudansvarige för USA:s alpina landslag, Paul Kristofic, till AP i december.

Vonn jagar Ingemar Stenmarks rekord i antal segrar i världscupen. Amerikanskan har 82 vinster, och är fyra från att tangera Stenmark.

Efter världsmästerskapet i Sverige finns förutom världscupfinalen i Soldeu också Crans-Montana.

Tio tävlingar på sig att slå Stenmarks rekord

Totalt har Vonn från farthelgen i St Anton till VC-finalen i mars tio renodlade världscuptävlingar i fart på sig att ta rekordet i antal världscupsegrar från Ingemar Stenmark. Hon behöver vinna fyra av tio för att tangera, och hälften för att ta sig förbi.

Senast Vonn tävlade i världscupen var under alpina världscupfinalerna i Åre i mars. Hon vann störtloppet, och slutade trea i super-G:n.

Den 34-åriga amerikanskan har tidigare meddelat att hon lägger av efter den här säsongen.

När hon skadade sig kort inför sitt favoritstopp i världscupen, Lake Louise, där hon radat upp segrar, gick hon ut med att hon skjuter upp karriärsavslutet. Att hon kommer köra farttävlingarna i Kanada nästa säsong.

Goggia-comeback i januari

Även den olympiska världsmästarinnan i störtlopp Sofia Goggia är skadad, borta, och siktar på comeback i januari. Italienskan bröt ett ben i vänster vrist under en storslalomträning i Hintertux, Österrike, i oktober.

Italienska coachen Giovanni Feltrin sa till ESPN i december att planen är att återvända till världscupen i januari, att de inte har något exakt datum, men att det skulle vara kul om det blir till farthelgen i Cortina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer