Lindsey Vonn. Arkivbild. Foto: BILDBYRÅN

Lindsey Vonn lägger av efter Åre-VM

Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Vonn kommer att försöka köra störtloppet och super-G-tävlingen i Åre-VM, sedan är karriären över.

”Det kommer att bli mina sista lopp i karriären”, skriver Vonn på Instagram.

Den främsta kvinnliga alpina åkaren i historien har 82 segrar i världscupen och har haft ett uttalat mål om att gå förbi Ingemar Stenmark som har rekordet med 86. Men det kommer inte att ske, kroppen sätter stopp.

Vonn gjorde säsongsdebut i Cortina d'Ampezzo för tio dagar sedan och nådde svaga resultat och var hämmad i sitt rörelsemönster och körde med dubbla knäskydd, detta som en följd av flera knäoperationer.

Efter super-G-tävlingen den 20 januari brast det för Vonn som meddelade att karriären var över medan tårarna strömmade.

– Nu är det så, den är över, sade Vonn till NRK då. Efter ett par dagar betänketid beslutade sig 34-åringen för att i alla fall åka till Åre och vara med på VM.

”Det har varit två känslomässigt tuffa veckor innan jag tagit det tuffaste beslutet i mitt liv men jag måste acceptera att jag inte kan fortsätta med skidåkningen”, skriver Vonn.

Hemlighöll en operation i våras

Vonn skriver också att hon genomgick en operation i våras men hemlighöll den för inte rubrikerna skulle handla om hennes skador. 

”Min kropp är för sargad och går inte att återställa med operationer. Den låter mig inte få den avslutning av karriären som jag drömde om. Min kropp skriker STOPP åt mig och det är dags för mig att lyssna”, skriver Vonn som stolt summerar sin karriär.

”Ärligt talat är jag inte upprörd över att tvingas lägga av. Att sluta utan att ha uppnått mina mål är det som kommer att stanna kvar i minnet för alltid, men jag kan se tillbaka på 82 världscupsegrar och har åstadkommit vad ingen annan kvinna i HISTORIEN någonsin har gjort och det är något som jag kommer att vara stolt över FÖR EVIGT”.

Nu förbereder hon sig för sitt livs sista kamp i backen. Åre-VM inleds på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.