Lindsey Vonns vädjan till Stenmark inför sista starten: ”Kom hit”

Uppdaterad
Publicerad

Lindsey Vonn avslutar sin karriär efter VM i Åre. Efter dagens krasch i super-G blir söndagens störtlopp, och sista avsked, ett speciellt ögonblick för amerikanskan. Nu hoppas hon bara att Ingemar Stenmark är på plats.

– Det är det bästa avskedet jag kan få, säger hon.

Lindsey Vonn sa redan efter världscuptävlingarna i Cortina att karriären var över. Men sedan ändrade sig amerikanskan och sa att hon skulle delta på VM i Åre.

– Det var klart efter Cortina att min kropp inte vill göra det jag vill längre. Det här blir kanske inte den avskedssäsong jag ville men det är ändå ett bra sätt att lämna, på VM, förutom med kraschen idag.

– Jag ville inte sluta i Cortina, jag ville säga hej då till alla. Det har varit trevligt att få alla meddelanden från mina medtävlare, tränare, ledare och mina vänner som supportat mig. Det värmer och det gör det lite lättare att sluta.

”Jag älskar Sverige”

För Lindsey Vonn är Åre en speciell plats.

– Jag har många bra minnen härifrån, mina första VM-medaljer är härifrån, jag vann störtloppet här förra året. Sverige känns som hemma, det påminner om Minnesota, det är platt och kallt. Men jag älskar det, det är vackert.

Hon säger också att hon inte tänkt sig att hennes karriär skulle ta slut så här, men att hon försöker acceptera hur det är och se framåt.

– Jag har gråtit mycket, men jag är inte ledsen längre. Jag försöker njuta nu.

Vädjar till legendaren

Efter dagens krasch i super-G har Vonn nu siktet inställt på söndagens störtlopp. När hon gör sitt allra sista lopp i karriären är det en speciell person hon vill ha på plats – Ingemar Stenmark.

– Jag försöker få honom att komma upp tidigare. Att ha min sista tävling med honom där är det bästa avskedet jag kan få, säger hon.

När Lindsey Vonn fick frågan hur det känns att ställa upp på söndag, utan större chanser att vinna, svarade hon:

– Vem har sagt att jag inte kan vinna? Räkna inte ut mig. Jag har en chans till och jag kan fortfarande vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.