Foto: Bildbyrån

Maria PH om exlagkamraten Hector: ”Var rädd att hon skulle vara överladdad”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Pietilä Holmner var lagkamrat med Sara Hector när denne senast var på pallen för sex år sedan. Som SVT:s expert i Vinterstudion gladdes Pietilä Holmner extra mycket åt Hectors framgång.

– Hon kunde knyta ihop säcken, säger Maria PH.

28-åriga Hector var fyra efter det första storslalomåket i ett snöigt Courchevel, Frankrike, och passerade både Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova när hon blev tvåa i storslalomen efter Marta Bassino.

– Så som jag känner Sara vet jag att hon stod på starten med självförtroende och framför allt otroligt laddad, var rädd för att hon skulle vara lite överladdad men hon började offensivt och var bestämd. Det slog och smattrade under skidorna men det var hela tiden en rörelse framåt, så mycket mer i fallinjen. Jag är så otroligt imponerad, säger Pietilä Holmner.

Det var sex år sedan senaste pallplatsen efter skador och tunga säsonger. Vad är nyckeln till återkomsten?

– Hon är otroligt fokuserad och vet vad hon vill, ibland kanske hon vill lite för mycket men jag tror att hon hittat ett lugn. Hon har ett bra fokus och fått mycket hjälp utifrån och samlat ihop en massa olika delar och tagit med sig en erfarenhet också och blivit klokare och mår bättre i dag. Det var lite svajigt i Sölden, superbra i parallellen (Lech/Zürs) där hon var fyra och så det här som är fantastiskt bra. I dag visade hon på styrka i två åk också.

”En annan sak att visa det på tävling”

Hector passerade både legendaren Shiffrin och världscupledande Vlhova trots att de gjorde bra åk.

– Det är en sak att veta och tro att man kan och en annan sak att visa på tävling. Det är jättestarkt. Och att ha så pass bra namn bakom sig, Petra Vlhova och Mikaela Shiffrin, stärker ju självförtroendet jättemycket. Och de bakom gjorde ju inte heller dåliga åk, det höjer Saras prestation ännu mer, att hon kunde knyta ihop säcken, summerar Pietilä Holmner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.