Beskedet: Mattias Hargin lägger av

Publicerad

Först meddelade Frida Hansdotter att hon slutar efter säsongen, och nu kommer landslagskollegan Mattias Hargin med beskedet att även hans karriär är över.
– När jag inte har presterat tycker jag att det är läge att kliva åt sidan, säger Hargin till SVT Sport.

Alpina VM i Åre blev ett misslyckande för Mattias Hargin med en tjugondeplats i slalomen och en missad medalj i lagtävlingen. Rankingen gör att han åkte ur topp 30 och nu gör 33-åringen sin sista tävling i karriären, lagtävlingen i Andorra.

– Det kändes först som att det kanske inte skulle bli någon mer VC-tävling efter VM, men så fick jag chansen att komma ner till Andorra och köra teameventet. Så det blir som en perfekt avslutning och få till ett avsked. Det känns jäkligt kul, men det känns förstås lite vemodigt också. Men jag brukar inte grubbla och fundera så mycket. Det har känts bra sista tiden, men förstås lite annorlunda, berättar Mattias Hargin till SVT Sport.

Varför har du bestämt dig för att lägga av?

– Det har vuxit fram lite under säsongen. Det baseras ju på att jag inte presterat och det är inte lika kul att vara ute när man inte åker så bra som man vill och inte gör resultat. Det har gjort beslutet enklare. När jag inte har presterat tycker jag kanske att det är läge att kliva åt sidan.

Kitzbühel blev höjdpunkten

Mattias Hargin debuterade i världscupsammanhang redan 2004 och sen dess har det blivit en seger och sju pallplatser individuellt. Höjdpunkten i karriären var när han lyckades vinna slalomtävlingen i Kitzbühel i januari 2015.

– Segern jag tog där var förstås höjdpunkten. Sen har man förstås haft andra roliga minnen längs vägen, men Kitzbühel är det största minnet. Att få kliva högst upp. Det hade man velat göra fler gånger.

I mästerskapssammanhang har stockholmaren tagit hem tre VM-medaljer, alla i lagtävlingar.

Hargin berättar vidare att han inte hunnit tänka speciellt mycket på vad han ska göra i framtiden, men att vardagen förmodligen fortsatt kommer innehålla en del skidåkning.

– Det är en liten ny utmaning man måste ta sig an. Det är inget riktigt planerat. Men jag kommer göra en del skidrelaterat framöver.

Nu har både du och Frida Hansdotter deklarerat att ni lägger av. Tror du att André Myhrer har en säsong till i sig?

– Det får du fråga honom, men han verkar ändå sugen och han presterar fortfarande bra åkning. Det var väl lite felet för mig, att jag tappat ranking och inte åkt bra. Vi får se, men han har ju åkt bra och verkar lite sugen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer