Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Wiberg förklarar vad som hände då Ragnhild Mowinckel diskades. Foto: Bildbyrån/SVT

Pernilla Wiberg: Förklaringen bakom Ragnhild Mowinckels diskning

Uppdaterad
Publicerad

Norskan Ragnhild Mowinckel diskades efter det första åket i gårdagens storslalom i Sölden på grund av fluorvalla på skidorna. SVT Sports expert Pernilla Wiberg förklarar vad som hände.

– Lite mänskliga faktorn, lite slarv, säger hon till SVT Sport.

Gårdagens alpina premiär i Sölden var den första världscuptävling där fluorförbudet implementerades fullt ut. Då blev också Ragnhild Mowinckel, som var sexa efter första åket, den första att diskas.

Åkaren själv var bedrövad efter beskedet, medan de norska ledarna var oförstående.

– Det har uppstått ett fel någonstans. Det här kräver en noggrann genomgång, sade Atle Skårdal till NRK.

Pernilla Wiberg berättar att Mowinckel var mycket högre än gränsvärdet på 1,8 medan de andra var mellan 0,2 och 0,4. Experten berättar att slarv ligger bakom diskningen.

– Vi har fått höra, efter att de har gått igenom jättemycket, att man har använt en valla som det inte stod på burken av det var fluor i. Lite mänskliga faktorn. Lite slarv kan man säga. Det är Ragnhild Mowinckel som är förloraren här. Tråkigt, men när man har regler så är det så och då måste man följa dem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.