Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Wiberg tror att Sara Hector kommer att hantera pressen bra. Foto: Bildbyrån

Pernilla Wiberg hyllar Sara Hector: ”Viktigt att prata om det öppet”

Uppdaterad
Publicerad

Alpinstjärnan Sara Hector har pratat öppet om psykisk ohälsa och prestationsångest.

SVT:s expert Pernilla Wiberg lyfter det som en styrka.

– Då blir det enklare att fråga om hjälp, alla är inte ”He-Man” eller ”He-Woman”. Där tycker jag att Sara har varit duktig.

I vintras vann Sara Hector OS-guld i Peking och tog dessutom tre segrar i världscupen.

Inför den här säsongen väntar en ny situation med mer press.

– Nu är jag rankad etta. Förväntningar utifrån blir annorlunda, uppmärksamheten, allt förändras så det blir en annan situation för mig att hantera och jag kommer garanterat känna mycket press men det gäller att hitta ett sätt att hantera det, säger Sara Hector till SVT Sport.

”Har varit i hetluften länge”

SVT:s expert Pernilla Wiberg tror inte att det kommer att bli några större problem.

– Hon har ändå fyllt 30 år och varit med i hetluften ganska länge, så hon borde ha lärt sig att hantera det, säger Wiberg.

Hon har egen erfarenhet av att hantera förväntningar och press. Efter genombrottet med VM-guldet i storslalom 1991 hade svenskan en tyngre inledning säsongen efter där kritiska röster höjdes.

– Jag blev revanschsugen i stället och använde det negativa till att bli stark och visade med besked på OS i Albertville (1992), när jag vann storslalomen. Man får alltid försöka vända negativ energi till positiv. Det är vi elitidrottare för det mesta väldigt duktiga på, men långt ifrån alla. Då är det viktigt att prata om det öppet, vilket Sara har gjort. Då blir det enklare att fråga om hjälp, alla är inte ”He-Man” och ”He-Woman”. Där tycker jag att Sara har varit duktig, att hon har gjort det, säger Wiberg.

Världscuppremiär nästa helg

Nästa helg inleds världscupssäsongen med storslalom i Sölden, tävlingar som sänds i SVT.

– Det ska bli spännande att följa henne. Jag har sett att hon är i bra form. Hon är 30 år och har varit med om skador, det är klart att det tar på kroppen. Det blir tuffare och tuffare för varje år. Men åkningen jag har sett att hon presterar på träning är bra, säger Wiberg.

SE MER: Hectors kamp mot prestationsångesten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.