Pinturault körde ur – men franskt guld ändå

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Alexis Pinturault hade ett gyllene läge att ta hem guldet i storslalom. Men en urkörning satte stopp.

Franskt guld blev det ändå.

Mathieu Faivre följde upp sin seger i parallell med ännu ett guld.

– Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, säger fransmannen till SVT Sport.

Alexis Pinturault stod för en supertid i första åket och var klar favorit när det var dags för avgörandet. Men när landsmannen Mathieu Faivre körde in som ny ledare strax innan det var dags för Pinturault var medaljen inte lika säker. Pinturaults guldjakt blev sedan kort när han körde ur.

Hemmaåkaren Luca De Aliprandini, som inte haft några speciellt framskjutna placeringar i världscupen, tog silvret. Marco Schwarz, Österrike, tog bronspengen.

”Åt helvete”

Det blev ingen vidare svenskdag idag heller. Mattias Rönngren slutade som 17:e i första åket. Ett personbästa i storslalom. I andra åket såg han ut att gå mot en riktigt bra tid men precis som så många andra denna dag körde han ur.

– Jag hade svårt att komma in i åket. Jag försökte kriga på och köra. Sedan gör jag ju en innerskida igen, säger Rönngren till SVT.

Det var återigen underlaget som ställde till det.

– Det är där på det isiga partiet. Sedan lutar jag in för mycket och har inget tryck på yttern. Jag blir lite ivrig och vill för mycket och glömmer bort att göra rätt. Så det var ju åt helvete, säger Rönngren.

William Hansson körde ur redan i första åket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.