Nina O'Brien hade en dramatisk dag. Foto: TT/Bildbyrån

Dramat kring VM-skrällen: ”Fick inte komma in”

Uppdaterad
Publicerad

Nina O'Brien stod för en rejäl skräll i torsdagens storslalom.

Efter första åket var hon tvåa.

Nu berättar hon om dramat som pågick under tävlingen.

– Det var en del stress, säger hon till sajten Ski Racing.

Amerikanskan Nina O'Brien kom från ingenstans, med startnummer 19, och körde in som tvåa. Bara två hundradelar efter Mikaela Shiffrin. Som bäst hade hon inför tävlingen en 13:e plats i storslalom i världscupen.

Men när hon skulle förbereda sig för det andra åket blev hon istället av med sina skidor. FIS valde att slumpmässigt kontrollera hennes utrustning.

– På ena sidan på en av mina bindningar hade en skruv åkt upp en liten bit. Så allt var regelrätt förutom just den biten när skruven lossnat, berättar O'Brien för Ski Racing.

Osäkert kring andra åket

23-åringen blev av med sin skida och pjäxa tills att alla 98 åkare kört första åket. Hon hade ingen aning om hon skulle få genomföra andra åket och lyckades inte få i sig någon lunch mellan åken.

– Jag fick inte komma in före inspektionen till det andra åket. Det var en del stress, säger O'Brien.

Problemet med hennes skidor var minimalt, men ändå ett problem.

”Kändes galet”

I bakdelen av bindningen står åkarna på plattor som ska vara 50 milimeter. 50.1 tillåts som max. Men amerikanskans mätte 50.2.

– Vi gav servicekillen en chans att skruva tillbaka skruven och den gick ner direkt och det betydde att plattan sänktes. Vi mätte igen och den var 50.1, berättar Andreas Krönner som är teknisk manager på FIS.

Och O'Brien fick köra det andra åket. Hon inledde bra och såg ut att kunna ta hem en medalj men med bara några portar kvar hackade hon fast med innerskidan och kom fel. Hon fick nöja sig med en tiondeplats.

– Det var riktigt tufft. Det kändes galet från starten men jag gick i alla fall för det. Jag var väldigt trött, säger O'Brien till SVT efter tävlingen.

KLIPP: Gut-Behrami tog andra guldet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.