Matts Olsson körde ur i ledning: ”Det gick åt helvete”

Publicerad

Matts Olsson ledde för första gången i karriären efter det första storslalomåket i Saalbach-Hinterglemm. Men han gjorde en grov miss direkt i det andra åket och körde ur redan i den inledande branten i den slagiga banan.
– Jag trivdes inte i backen och är mer överraskad över att jag ledde efter första åket än att jag åkte ur, säger han till TT.

När Olsson körde ur hade det gått runt 18 sekunder.

– Det är okej, inte alls så förfärligt, även om jag inte har den allra skönaste känslan i kroppen, säger han i telefon från Saalbach.

– Det första åket kändes inte bra det heller och jag är överraskad att ingen slog min tid.

Olsson kom aldrig in i åkningen, det blev ett antiklimax.

Handlade inte om nervositet

– Att jag sedan gjorde misstag och körde ur i det andra beror inte på att jag blev ett nervvrak av att vara i ledningen utan det handlade om att det inte kändes bra i dag. Hade jag haft en bra känsla efter första åket hade det nog gått annorlunda.

– Det var svårt att säga om Olsson var överladdad eller tagen av stundens allvar, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Efter första åket hade det varit stor uppståndelse kring svensken som aldrig tidigare varit i det här läget.  

I stället blev det slovenen Zan Kranjec som var fyra efter det första åket som vann tävlingen.

– Jag har inte fått ut det jag gjort på träning och i dag var det full attack som gällde, säger Kranjec efter första VC-vinsten i karriären. Många åkare hade problem i den tekniskt svåra och långa banan.

– Det var kämpainsatser som krävdes i dag, säger Tobias Hellman om den krävande tävlingen där segertiden blev långa 2.50,08.

Hirscher floppade inför hemmafansen

Suveränen Marcel Hirscher var femma efter första åket och satsade vildsint med flera grova missar i det andra åket och slutade sexa.

Det blev de nya namnen som steg upp på pallen när Saalbach, ett par mil söder om skidskyttefästet Hochfilzen. Bakom Kranjec följde schweizaren Loic Meillard och fransmannen Mathieu Faivre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer