Sara Hector vann guld i storslalom vid OS i Peking. Foto: Bildbyrån

Sara Hector inför premiären i Levi och tiden efter OS-guldet: ”Vill utvecklas”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det efterlängtad slalompremiär i finländska Levi.

Sara Hector, 30, är redo för en ny säsong efter OS-guldet i februari.

– Jag känner mig motiverad och kanske mer avslappnad på något vis. Om det är bra eller inte, det vet jag inte, säger Sara Hector till SVT Sport.

Efter OS-guldet i storslalom i februari öppnades många dörrar för Sara Hector. Förutom den sportsliga succén blev också uppmärksamheten allt större. Något som resulterade i bland annat ett sommarprat.

– Överlag fortsätter stora delar av livet som vanligt. Vardagen ser likadan ut. Det är mer i media som uppmärksamheten har ökat. Det har varit lite mer möjligheter att få aktivera saker runt omkring och vara delaktig i samarbeten, som är roliga delar utanför skidåkningen.

– Som möjligheten att göra ett sommarprat, det hade inte hänt annars. Det är det jag tycker är roligt att jobba med, fortsätter Hector.

Efter OS-guldet i storslalom var Hector också nära en OS-medalj i slalom – men körde ur i stor ledning.

Du hade knappt tränat på slalom förra året och då höll du på att vinna OS-guld.

– Ja exakt. Det var bara helt sjukt att det gick så himla bra på OS. Storslalom är också grunden till all skidåkning, så man har ju en bra grund från storslalom. Är man i riktigt bra form kan det vara lättare att börja åka bra slalom.

Hur tänker du kring slalom den här säsongen?

– Storslalom är prio ett, det vill jag hålla på en hög nivå. Sen är jag också jättepeppad på att ”få upp slalomen” men man måste alltid göra prioriteringar, särskilt när man börjar bli äldre och man inte kan anstränga kroppen hur mycket som helst, säger Sara Hector.

”Lever fortfarande samma liv”

Med en imponerande och minnesvärd säsong i ryggen finns motivationen och viljan att utvecklas kvar.

– Jag känner mig motiverad och kanske mer avslappnad på något vis. Om det är bra eller inte, det vet jag inte. Det återstår att se. Jag lever fortfarande samma liv och jag trivs väldigt bra med min vardag. Jag tycker att det är väldigt kul att åka skidor och jag älskar att vara i backen och utvecklas.

Den 19-20 november är det slalompremiär i finska Levi.

MER ALPINT: Se det galna skidflygningsåket i Alperna (29 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.