Sara Hector märker av klimatförändringarna. Den här säsongen har redan flera tävlingar ställts in på grund av snöbrist. Foto: Bildbyrån

Sara Hector: ”I våra sporter märks verkligen klimatförändringarna”

Uppdaterad
Publicerad

Krympande glaciärer och inställda tävlingar.

Det är en oroande utveckling, konstaterar bland andra storslalomstjärnan Sara Hector.

– I våra sporter märks verkligen klimatförändringarna, säger hon.

Bara en av sex alpina världscuptävlingar har kunnat hållas hittills i höst. Och i Lech, där parallelltävlingar ska hållas om två veckor, är det fortfarande barmark.

Flera av de svenska vinterstjärnorna är oroade över klimatförändringarna – en av dem är Sara Hector. Storslalomstjärnan tycker samtidigt att det är svårt att både leva klimatsmart och kunna konkurrera på högsta nivå i sin sport.

– Det är lite dubbelt. Man kan verkligen försöka klimatkompensera och det gör vi också, men det är ju inte samma sak som att inte göra avtryck alls, säger hon.

– Nu har jag ju flyttat ner till Österrike, det är bland annat för att minska på resorna. Mycket går också att göra digitalt nuförtiden. Men för att vara med i toppen i den här sporten går det inte att sluta resa helt.

Det svenska alpinlandslaget drog för fem år sedan i gång en klimatsatsning och har bland annat sett över resorna, men också kosten och hotellbokningarna.

Anna Swenn-Larsson har tidigare berättat för SVT Sport att hon också märker av klimatförändringarna.

– Det är sorgligt och så tråkigt. Och det känns som att det går så jäkla snabbt. Sedan jag började åka ut och tävla har det hänt så mycket.

En månad kortare vinter om 70 år

SVT Sport gjorde tidigare i år en granskning av hur klimatförändringarna påverkar möjligheterna att bedriva vintersport i framtiden. Siffror som SMHI tog fram för tio klassiska vinterorter i Europa visade att om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som i dag, kommer nio av orterna att gå mot en månad kortare vinter innan 2099.

SE MER: Tre frågor om varmare vintrar: ”Snösäsongen blir kortare” (19 januari 2022)

Fakta: Inställda tävlingar

Alpinsäsongen har dragit i gång med mestadels inställda tävlingar.

I storslalompremiären i Sölden snöade damernas tävling bort.

Sedan skulle alpinherrarna ha kört två störtlopp den gångna helgen, damerna stod på tur nu på lördag och söndag.

Men de fyra störtloppen ner för Matterhorn – med starten i schweiziska Zermatt och målgång i italienska Cervinia – blev inställda på grund snöbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.