Anna Swenn Larsson bekymrad: ”Dagarna med -10 finns inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

Vintersäsongen på orter runt om i Europa riskerar att bli allt kortare, visar SVT Sports granskning.

Anna Swenn Larsson, som tävlat i världscupen sedan 2010, har själv sett tecken på både varmare och kortare vintrar.

– De här dagarna med -10 finns inte längre, säger Swenn Larsson till SVT Sport.

Förra veckan presenterade SVT Sport siffror för tio europeiska vintersportorter som visar att vintersäsongen ser ut att ha blivit en hel månad kortare vid nästa sekelskifte, om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som i dag.

För svenska alpinstjärnan Anna Swenn Larsson kommer det inte som någon chock.

Hon gjorde debut i världscupen 2010 och har själv sett hur vintrarna förändrats genom åren.

– Det är sorgligt och så tråkigt. Och det känns som att det går så jäkla snabbt. Sedan jag började åka ut och tävla har det hänt så mycket, säger hon.

”Ofta väldigt varmt”

När SVT Sport träffar Swenn Larsson befinner hon sig i ett soligt Sterzing i norra Italien där hon laddar inför OS i februari.

– Det är som när man är här nu, det är ju snö i backen men inte här nere, säger hon och berättar att hon inte tänker så mycket på klimatförändringarna under säsongen.

– Jag är så mycket inne i min bubbla och reflekterar inte förrän jag hör sådana här saker. Men det är ofta väldigt varmt, det är liksom inte de här -10 längre. De dagarna tänker man ”shit vad kallt det är”. Man upplever inte det längre.

Fis ser över tävlingschemat

På flera håll har röster höjts för att förbunden ska ändra världscupernas tävlingsprogram, för att på så vis minska resandet för alla landslag.

I ett mejl till SVT Sport svarar Internationella skidförbundet Fis att det är viktigt att agera och arbeta för att stävja klimatförändringarna. Fis skriver att det pågår ett arbete med att komprimera tävlingsschemat för att få ner antalet resor.

”Detta är redan på gång inom längdskidorna, där schemat har anpassats för att skapa ett bättre flöde för världscupdelarna, genom att till exempel starta med tävlingar i Skandinavien och sedan flytta vidare genom Europa”.

Fis menar att man tänker på liknanade sätt inom alpint.

”Där jobbar vi för närvarande med block, så att (världs)cupen är i Nordamerika i två veckor, sedan Italien i två veckor, sedan Schweiz etc”.

Inte ett alternativ att åka tåg

Swenn Larsson upplever att arbetet går framåt och har märkt att antalet resor minskat genom åren. Hon medger dock att vissa resor är nödvändiga. 

– Nu är det mer att man stannar kvar på orterna i stället för att resa hem. Som nu har jag inte varit hemma hemma på sex veckor. Men för att kunna prestera är det ju inte aktuellt att ta tåg. Då kan man glömma allt som har med återhämtning att göra och att kunna leverera. Så det är en svår fråga.

Så förändras klimatet på de klassiska vinterorterna

Antal dagar per år med snö på marken i dag* respektive under perioden 2090-2099:

Åre:   236 – 206 (-30 dagar per år med snö på marken)

Falun:   183 – 156 (-27)

Oslo:   182 – 154 (-28)

Levi:   251 – 219 (-32)

Ruka:   239 – 205 (-34)

Kitzbühel:   211 – 183 (-28)

Oberstdorf:   250 – 216 (-34)

Zermatt:   342 – 326 (-16)

Chamonix:   305 – 276 (-29)

Cortina:   231 – 198 (-33)

Siffrorna baseras på att jordens uppvärmning fortsätter i samma takt, det vill säga tre grader fram till sekelskiftet.

*I dag = beräkningarna är baserade på perioden 2001-2030.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.