Mikaela Shiffrin målar upp alpint som ett föredöme när det kommer till jämställdhet. Foto: Bildbyrån

Shiffrin: ”Vår sport ett föredöme”

Uppdaterad
Publicerad
Slalomstjärnan Mikaela Shiffrin hyllar sin sport som ett jämställt föredöme. För andra året i rad tjänade hon mer pengar än sina manliga kollegor.
– Det visar vart sporten är på väg, säger Mikaela Shiffrin.

När Forbes publicerade sin årliga lista på de idrottare som drog in mest pengar förra året var det en sak som debatterades lite extra. För första gången någonsin fanns inte en enda kvinna med på listan.

I en intervju med Reuters ger den alpina storstjärnan Mikaela Shiffrin sin syn på saken och berättar om hur deras sport är ett föredöme. Shiffrin drog för andra säsongen i rad in mer än sin manliga motsvarighet Marcel Hirscher – som tjänade mest av herrarna.

– Jämställdhet bland könen och lika betalt på arbetsplatsen är ett hett ämne just nu och alpinåkning är en av de mest jämlika jobben, säger Shiffrin som drog in ungefär 6,2 miljoner i prispengar förra året. Alpint kan verka som modell för jämlika löner.

Hon fortsätter:

– Att får den här möjligheten som tjej i skidracing – att vinna lika mycket prispengar som ens manliga kollegor – visar vart sporten är på väg. Givetvis är det coolt men det visar också hur långt kvinnlig racing kommit.

Shiffrin passade också på att hyllla sin landsmaninna Lindsey Vonn, som ett föredöme som banade väg för henne själv.

– Lindsey satte alpin racing på kartan i USA. Hon är definitivt det största namnet i sporten och eftersom hon kom innan mig och hade den succén, har det gett mig en möjlighet att göra racing till en karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer