Mikaela Shiffrin berättar öppet om sina nervproblem. Foto: TT.

Shiffrin tar hjälp av psykolog: ”Måste lära mig uppskatta det jag har”

Uppdaterad
Publicerad
De två senaste åren har den alpina superstjärnan Mikaela Shiffrin haft nervproblem. Efter att ha tagit OS-guld i storslalom i Pyeongchang i vintras var hon storfavorit i paradgrenen slalom dagen efter. Men hon pallade inte trycket och slutade utanför pallen som fyra.
– Jag var helt tom på känslor, säger Shiffrin som spydde inför det första åket.

Då trodde Shiffrin att problemen hängde ihop med sjukdomar som virus och influensa men hon har insett att det rör sig om problem med nerverna. De första åren av sina framgångsrika karriär, de två senaste säsongernas totala vinnare i världscupen, hade hon inga problem med nerverna utan allt bara flöt på.

Amerikanskan kom till OS i Pyeongchang i ett surr av att ”alla” pratade om att hon skulle ta fem medaljer. Hon var den förväntade stora OS-drottningen inför spelen.

– Alla pratade om de fem medaljerna och jag sade inte emot men hade inga sådana förväntningar. Jag förväntade mig inte att vinna en enda medalj, säger Shiffrin till AP. Hon kom hem med ett guld och ett silver (kombinationen).

– Det var ju en fantastisk succé, recenserar Shiffrin utfallet.

Hon dröjer sig kvar vid de negativa tankarna runt slalomtävlingen, där hon ställde upp som regerande mästare, och var storfavorit, speciellt som hon inlett OS med att vinna storslalomen dagen innan.

Var slutkörd under OS men kunde inte vila

Hon kände sig inte alls bra och spydde inför det första åket och var för försiktig i det andra och slutade utanför pallen som fyra. Frida Hansdotter tog ett oväntat guld.

– Jag kände mig likgiltig. Det är då jag vet att jag är trött och behöver vila. Men att kunna vila var det sista som jag kunde göra under mästerskapet, reflekterar Shiffrin.

Inför den kommande säsongen har Shiffrin tagit hjälp av en vän som är utbildad psykolog.

– Om jag funderar över vad alla andra har för förväntningar så förstör jag för mig själv och det är bara dumt, säger Shiffrin som försöker tänka positivt.

– Jag försöker ta en minut och verkligen uppskatta det jag har inom sporten, säger Shiffrin. 

Shiffrin sätter värde på att hennes vän och psykolog kände henne innan problemen började.

– Hon förstår mig och vet hur jag fungerar och kan få mig att reflektera på rätt saker. Hon har verkligen varit till stor hjälp, säger Shiffrin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer