Lara Gut-Behrami, till vänster, tog OS-guld i super-G, Mikalea Shiffrin slutade nia Foto: Bildbyrån

Shiffrin tillbaka – men utan medalj

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin lyckades äntligen ta sig ner ett helt OS-åk.

Men amerikanskan fick nöja sig med niondeplatsen i super-G:n.

I stället tog schweiziskan stjärnan Lara Gut-Behrami guldet, efter två raka fjärdeplatser.

Mikaela Shiffrin skulle enligt vissa förhandstips kunna ta fem medaljer under OS i Peking. Men de två bästa chanserna försvann direkt, med tidiga urkörningar, både i storslalomen i måndags och slalomen i onsdags.

Efter slalomen stannade amerikanskan länge i intervjuområdet och försökte förklara både för sig själv och för journalisterna vad som hänt.

– Det är inte hela världen och det är så dumt att bry sig så här mycket. Men jag känner att jag måste ifrågasätta så mycket nu, sade 26-åringen till bland andra TT.

”Ha lite kul”

Direkt efter slalomen var hon också tveksam till en super-G-start.

– Om jag ska åka ur i femte porten … vad är poängen då? undrade hon mellan tårarna.

Men efter lite betänketid spände hon på sig fartskidorna trots allt.

I ett Twitterinlägg inför tävlingen tackade Mikaela Shiffrin för stödet hon fått och att hon var redo att ”ha lite kul”.

Och den här gången tog sig amerikanskan, som tog VM-guldet i Åre 2019, äntligen sig i mål. Men hon orkade inte ta sig upp på pallen den här gången.

– Det är en stor lättnad att ha tagit sig i mål och gjort ett bra åk. Jag körde inte på säkerhet eller nåt sånt, säger Shiffrin.

Äntligen medalj

I stället blev super-G:n en stor triumf och revansch för Lara Gut-Behrami.

Den schweiziska veteranen var fyra i super-G:n både i Sotji 2014 och i Pyeongchang 2018. Nu tog 30-åringen – som tog brons i storslalomen i måndags – äntligen en medalj, och guldet dessutom.

Miriam Puchner, Österrike, och schweiziskan Michelle Gisin tog silver och brons, 22 respektive 30 hundradelar efter Lara Gut-Behrami.

För tjeckiskan Ester Ledecka, som siktade på en ny dubbel efter OS-guldet i snowboardens parallellstorslalom härom dagen, blev det ingen medalj.

Den 26-åriga tjeckiskan skrällvann super-G:n i Pyeongchang för fyra år sedan, men fick den här gången nöja sig med femteplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.