Foto: Bildbyrån/Discovery+

Sara Hector grenslade på väg mot OS-medalj i slalom

Uppdaterad
Publicerad

Hon tog OS-guld i storslalom i måndags.

Det såg hon ut att följa upp med en smått sensationella slalommedalj.

Men när mindre än en tredjedel av backen kvar grenslade hon.

– Trist, säger hon.

Sara Hector är i storform.

Svenskan tog OS-guld i storslalom i förrgår, och såg ut att följa upp det med en överraskande medalj i sin ”andradisciplin” slalom – där hon aldrig blivit bättre än femma i världscupen.

OS i Peking 2022

– Att jag kan vara med på den här nivån i slalom, det är ju första gången i mitt liv, det är jag otroligt stolt över, säger hon till Discovery.

Superstart av andra

Hector imponerade stort i det första åket, då hon slutade trea, blott tolv hundradelar efter den ledande tyskan Lena Dürr, som åkte först av alla i det första åket.

När hon gav sig ut från start i det andra åket hade hon sex tiondelar tillgodo på slovakiska Petra Vlhova. Hon utökade med 28 hundradelar till den första mellantiden, och hade nästan samtliga kvar till den andra – men med bara en knapp tredjedel kvar grenslade hon. Därmed var drömmen om en andra OS-medalj borta.

– Jaja, sånt händer. Fasen, sade hon när hon kom ner från backen.

”Allt kan hända”

En stund senare hade hon kommit fram till intervjuzonen.

– Allt kan hända, framför allt i våran sport. Trist, sade hon till Discovery, och fortsatte:

– Jag kände att jag hade åkt ganska bra dit. Men det går så fort: ”Tjopp!”, så är man ute, det gick verkligen så fort. Det var en tajt grensling.

Swenn Larsson åkte upp sig i andra

Guldet gick överraskande till slovakiskan Petra Vlhova, som bara var åtta efter det första åket.

– Petra är en väldigt värdig vinnare, hon har ju vunnit slalomcupen. Jättekul för henne, säger Hector.

För den andra svenskstjärnan, Anna Swenn Larsson, gick det sämre. Swenn Larsson, som haft en strulig säsong men stod på pallen så sent som för en månad sedan i Kranjska Gora, låg elva efter det första åket och åkte sedan upp sig till en niondeplats i det andra.

De senaste årens slalomgigant Mikaela Shiffrin åkte ut tidigt i det första åket.

Fakta: Sara Hector

Född: den 4 september 1992 i Sandviken.

Klubb: Kungsbergets AK.

Världscupdebut: den 12 december 2009, i storslalom i Åre.

Främsta meriter: OS-guld i storslalom i Peking 2022.

Fyra världscupsegrar (Kühtai 2014, Courchevel 2021, Kranjska Gora 2022, Kronplatz 2022) och ytterligare fyra pallplatser. Samtliga i storslalom.

Totalt 154 världscupstarter.

Fyra i storslalomcupen 2014–2015. VM-sjua i storslalom 2019, VM-nia i storslalom 2017, VM-nia i kombination 2013, VM-tia i storslalom 2015, OS-guld i storslalom 2022, OS-tia i storslalom 2018, 13:e i OS-kombinationen 2014

VM-brons som reserv i lagtävlingen 2011 och 2015. Två segrar i Europacupen. JVM-guld i storslalom 2011, JVM-silver i storslalom 2012, JVM-brons i slalom 2010.

TT (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet