Anja Pärson: ”Det är så starkt”

Uppdaterad
Publicerad

Anja Pärson har själv varit jättefavorit inför OS.

Hon vet hur svårt det är att leva upp till förväntningarna.

Hon är därmed extra imponerad av svenskans prestation.

– Det är så starkt, säger hon.

Sverige hade guldläge i damernas OS-storslalom.

Sara Hector, som hade två raka världscupsegrar i disciplinen ledde efter första åket – samtidigt som den regerande OS-guldmedaljören Mikaela Shiffrin kört ur.

OS i Peking 2022

Pärson var favorit 2006

Men det är inte bara att köra hem ett OS-guld, oavsett hur bra förutsättningarna är. Det vet Anja Pärson om. Hon vann exempelvis den totala storslalomcupen två år i rad inför OS 2006, och var där stor guldfavorit.

– Det är knappt man kommer ihåg det när man står där, för det är så otroligt mycket som händer i hjärnan. Man påminns ganska mycket om hur mycket man kämpat för det, och så står man där och känner att man får absolut inte misslyckas, säger hon till SVT Sport, och fortsätter:

– Lika mycket som man triggas av den känslan, att man är där man drömt om att vara. Och jag tror att Sara hjälptes ganska mycket av sitt förstaåk. Att hon går in i ledningen, det tror jag skapar förutsättningarna för henne, att hon får leda tävlingen och ha självförtroendet av att hon åkte snabbast i första.

Finns slalomchans också

Om Hector var guldfavorit för många nu var det annorlunda för bara något år sedan.

– Hade du frågat mig för några år sen så hade jag kanske inte trott att hon skulle vara kapabel till att samla ihop sig och hitta den mentala styrkan och hela det här med materialet, säger Pärson.

Sara Hectors klara styrka är storslalom. Men hon är även en duktig slalomåkare, och blev sexa i amerikanska Killington för drygt två veckor sedan.

– Saras chans i slalom kommer vara avsevärt mer nu när hon har satt storslalomen och tagit medaljen. Och hon är ju i grym form i slalom också! Sara är en mästerskapsåkare, så jag längtar efter slalomen och se henne där, säger Anja Pärson.

Hur bra kan det gå där, tror du?

– Sätter hon ett bra förstaåk och är med och får jaga lite, så... Sara är ju grym på att jaga form också. Så får hon självförtroende, får ett bra första förstaåk och är med så kan vad som helst hända.

– Då har hon ju ingen press på sig. Hon har ju medaljen.

För 30 år sen var han expertkommentator i SVT när Pernilla Wiberg vann OS-guld i storslalom i Albertvillle 1992.

I dag jublade Stig Strand i soffan när Sara Hector vann OS-guld i Peking i samma disciplin.

– Det här var otroligt starkt! Jag vill ge henne världens största kram! säger Stig Strand till SVT Sport.

– Det fanns ingen tvekan när det var skarpt läge. Hon funderade inte på pressen. Helt fantastiskt.

Hur skulle du jämföra Hectors guld med Pernilla Wibergs i Albertville?

– Pernillas var mer överraskande, det var inte riktigt väntat, sen visste man ju hur hon var. Hector var ju favorit, säger Stig Strand.

Klipp: Brorsan Gustaf  ”Imponerande”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet