Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamila Valieva blev en av Peking-OS mest uppmärksammade deltagare. Foto: Yuri Kochetkov

Nya detaljer kring Kamila Valieva: En jordgubbsdessert bakom dopningen

Uppdaterad
Publicerad

Det har framkommit nya detaljer kring 17-åriga Kamila Valievas fyraåriga dopningsavstängning. En jordgubbsdessert kan ligga bakom dopningen, hävdar ryskan.

Valieva testade positivt för det förbjudna medlet trimetazidin, en hjärtmedicin som ska ha använts av hennes farfar Gennadij Solovjov (egentligen far till Valievas mammas förre partner). Han ska ha gjort i ordning en jordgubbsdessert på samma bricka där han krossat sina hjärtmedicinpiller.

Valieva säger också att hon kan ha druckit ur samma glas som farfadern använt för att krossa pillren och anger även kontaminerat kosttillskott eller att någon lagt det i hennes drickaflaska, något dömande instans skiljedomstolen Cas med säte i Lausanne avfärdar.

OS i Peking 2022

– Jag såg några gånger av en tillfällighet att han krossade pillren med kniven och löste upp dem i ett glas och tog dem. Så jag kanske har druckit ur samma glas eller kanske har druckit något ur samma glas eller fått i mig något från en skärbräda, sa Valieva i det vittnesmål hon lämnade på videolänk från Moskva.

Ryssland ska överklaga nedflyttningen till brons

Avstängningen bakdateras till 25 december 2021 och alla resultat efter det stryks. Det innebär att hennes EM-guld 2022 och OS-guld i lag från Peking 2022 inte längre räknas. Med Valievas poäng borträknade flyttas Ryssland ner till bronsplats i OS. Det ska den ryska olympiska kommittén överklaga.

Valieva kom till spelen i Peking som en stjärna efter att som första kvinnliga åkare klarat av en kvadrupel.

Testningen av labbet i Stockholm försenades på grund av pandemin och blev offentlig mitt under spelen i Peking. Efter ett tio timmar långt förhör fick Valieva starta i det individuella programmet, där hon ledde efter kortprogrammet. Pressen blev för stor och i det fria programmet föll hon vid fyra tillfällen och slutade utanför medaljplats som fyra efter tårar, vilket nu strukits.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nikolaj Majorov kommenterara domen mot Kamila Valieva. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet