De amerikanska konståkarna Tonya Harding och Nancy Kerrigan spelade huvudrollerna i tidernas största OS-drama, som utspelades i Lillehammer 1994. Skandalerna avlöste varandra. Till exempel såg Hardings ex-man till att slå sönder Kerrigans knä med ett järnrör före OS. Trots knäskadan tog hon OS-silver. Harding fick problem med skosnöret under sitt program (bilden), men tilläts börja om. Rivaliteten mellan Harding och Kerrigan har gett upphov till flera filmer och dokumentärer. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dramat som skakade konståknings­världen

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Mariah Bell anklagas under pågående VM för att medvetet ha skadat en konkurrent. Hon frias senare från misstankarna, men för en stund kastades konståkningsvärlden tillbaka till 1994 och Tonya Harding-skandalen som chockade sporten.

Det var den 6 januari 1994 och dags för den amerikanska uttagningen till OS i Lillehammer. Nancy Kerrigan, en av USA:s stora stjärnor var på väg till sitt omklädningsrum i Cobo Arena, Detroit.

Då blir hon plötsligt attackerad av en man med ett järnrör. Han slår henne över det högra knäet och låret och flyr sedan platsen. Ett tv-team på plats fångar hur Kerrigan sitter på golvet och gråter av smärta. ”Varför? Varför jag” skriker hon.

Det är en fråga som snart engagerar hela sportvärlden. Långsamt börjar ett pussel läggas och ett drama målas fram, grundat på rivalitet och svartsjuka.

Misstänker konkurrenten Tonya Harding

Nancy Kerrigans största konkonkurrent Tonya Harding pekas ut som misstänkt. Amerikanskorna har under några års tid varit två stora namn inom konståkningen. 1991 slår Harding Kerrigan i Amerikanska nationella mästerskapen. Några månader senare samma år tar Harding VM-silver i Tyskland precis före Nancy Kerrigan på bronsplatsen.

Exakt vad som skedde bakom kulisserna är fortfarande höjt i dunkel. Men vad som är säkert är att Hardings ex-man Jeff Gillooly, och en man som omnämns som hennes livvakt, Shawn Eckardt, döms till fängelse för misshandeln. Syftet med attacken ska ha varit att säkerställa att Harding skulle få en plats i det amerikanska OS-laget.

Erkänner – 24 år senare

Tonya själv förnekar inblandning. Men efter OS i Lillehammer får stjärnan 500 timmars samhällstjänst för att ha försvårat utredningen av attacken mot Kerrigan. Hon stängs senare av på livstid av det amerikanska konståkningsförbundet.

Och i en intervju med amerikanska ABC i januari 2018, erkänner den då 47-åriga Harding att hon trots allt hade hört ex-mannen och livvakten prata ihop sig om sin plan.

I intervjun beskriver Harding också hur hon var rädd för sin ex-man och fruktade för sitt liv under förhållandet dem emellan.

OS 1994 blev inte lyckat för Tonya Harding som slutade utanför pallen. Nancy Kerrigan däremot, tog trots skadeförsöket en silvermedalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.