Matilda Algotsson: ”Jag var väldigt rädd”

Publicerad

I fredags rapporterade Dagens Nyheter om de grova missförhållande i en av Sveriges främsta konståkningsföreningar. Nu berättar landslagsåkaren Matilda Algotsson öppet för SVT Sport om hur tiden i Solna såg ut.
– Jag fick höra första gången när jag var 13 att jag borde gå ner i vikt, säger hon till SVT Sport.

Flera konståkare har riktat kritik mot en välmeriterad tränare i en av Sveriges toppklubbar. De unga åkarna hävdar att personen ska ha utsatt dem för utskällningar och skadlig träning, det skriver DN.

EM-åkaren Matilda Algotsson är en av sex talangfulla åkare som har brutit med klubben på grund av den dåliga behandlingen. Nu berättar hon för SVT Sport hur tiden i föreningen såg ut.

– Jag var väldigt rädd egentligen... Rädd för att göra fel för om jag gjorde fel skulle jag få en utskällning. Jag försökte alltid göra det rätta och även om tränaren ställde en fråga så visste jag att det fanns ett rätt svar och det svaret måste jag hitta. Under hela min tid i Solna hade jag inga egna åsikter och visste inte vad jag tyckte om någonting. Jag försökte bara säga rätt saker eller göra rätt saker.

”Det går bra så länge man köper allting”

JVM-åkaren Selma Ihr är en annan som också brutit med sin tränare och sin förening. 15-åringen, som har varit uttagen till både junior-VM och ungdoms-OS, berättar för DN att hon upplevt stor press kring mat och vikt.

– Det har eskalerat. Jag slutade i Solna för två år sedan och jag fick höra första gången att jag borde gå ner i vikt när jag var 13 år. Vikthetsen har absolut funnits tidigare men när jag åkte var det aldrig så illa att jag behövde skicka rapporter varje vecka. Jag har upplevt det men inte alls på samma nivå som med Selma, säger Matilda Algotsson.

Hur svårt är det att i din position stå upp mot sin tränare?

– Det gick inte alls. Jag började väl göra det lite precis innan jag slutade i Solna och det var det som gjorde att jag var tvungen att sluta. Jag började att ifrågasätta och då gick det inte längre. Det går bra så länge man köper allting.

Satt djupa spår

Sex års träning i föreningen är något som har satt djupa spår hos 21–åringen.

– Jag har försökt låtsas som att det inte har påverkat mig men väldigt mycket sitter kvar. Det har påverkat mig jättemycket, det är fortfarande skrämmande och jag  tycker det är läskigt att fatta egna beslut.

SVT Sport har sökt föreningen och den berörda tränaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer