Flera konståkare vittnar om vikthets i toppklubb. Foto: TT

Flera konståkare vittnar om vikthets i toppklubb

Uppdaterad
Publicerad

Flera konståkare riktar kritik mot en välmeriterad tränare i en av Sveriges främsta konståkningsföreningar. Personen ska ha utsatt dem för vikthets, utskällningar och skadlig träning, skriver DN.
– Jag var alltid rädd för att göra fel, säger EM-åkaren Matilda Algotsson.

Den A-landslagsmeriterade Matilda Algotsson är en av sex talangfulla åkare som de senaste åren ska ha brutit med en av Sveriges toppklubbar på grund av den dåliga behandlingen.

– Jag var alltid rädd för att göra fel och om jag ställde en fråga eller inte förstod kunde tränaren skälla på mig. Det fick mig att känna mig dum och dålig som person, säger Algotsson till DN.

Hon berättar för SVT Sport om tränarens fokus på vikt.

– Jag fick höra första gången att jag borde gå ner i vikt när jag var 13.

Även Selma Ihr, som är en av Sveriges mest lovande konståkare och har varit uttagen till både junior-VM och ungdoms-OS, vittnar om vikthetsen. Den välmeriterade tränaren ska bland annat ha bett henne att skicka sms med sin aktuella vikt varje vecka.

– Till slut blev det så att ett och ett halvt dygn innan vägning så åt jag inget, berättar konståkningstalangen för DN.

”Måste få höra tränarens version”

Ihrs föräldrar har nu anmält föreningen, Stockholms konståkningsförbund och det Svenska konståkningsförbundet.

– Det känns oerhört tråkigt, det är barn som inte mår bra på något sätt och det känns inte som vi har lyckats när något sådant här händer, säger förbundets ordförande Katarina Henriksson till SVT Sport.

Henriksson erkänner att tidigare larmrapporter om tränaren inte har följts upp tillräckligt och meddelar nu att tränaren, som även agerar landslagstränare på uppdrag av förbundet, inte kommer att få fler landslagsuppdrag under tiden som anklagelserna utreds.

– Det är en väldigt kompetent tränare men vi två måste ha en dialog. Jag måste prata med personen och höra vad som har hänt innan vi kan besluta om hur vi kommer att göra framåt. Det kan jag inte svara på i dag.

Påbörjat projekt

Hon berättar också att förbundet har påbörjat ett projekt för att stärka och trygga idrottsmiljön för deras aktiva.

– Vi kommer att ha en utbildning för både ledare och ungdomar. Första målet är att utbilda 5 000 ungdomar i att stärka sin självkänsla.

– Alla vi vuxna har ett gemensamt ansvar att det inte får fortgå på det här sättet.

Både tränaren och klubben har avböjt att kommentera anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer