Bell om anklagelsen: ”En oturlig händelse”

Publicerad

Den amerikanska konståkaren Mariah Bell anklagas för att medvetet ha skadat sin träningskamrat, sydkoreanskan Lim Eun-Soo i samband med uppvärmningen.
– Det var en oturlig händelse, inget medvetet, jag fokuserade bara på vad jag själv skulle göra, säger Bell till SVT Sport.

Var det möjligt med tanke på all uppståndelse?

– Jag har inte följt något på sociala medier så jag vet inte vad folk har skrivit utan fokuserade bara på vad jag skulle göra och jag är väldigt nöjd med min insats, säger en leende Bell efter niondeplatsen.

Lim Eun-Soo var inte lika frispråkig kring händelsen.

– Jag vill inte säga något om det just nu. Ni får prata med mitt managementbolag, säger sydkoreanskan.

Hon föll från femte till tionde plats.

– Jag missade ett hopp och är inte glad över min insats men det är mitt första seniormästerskap. Jag är glad att få tävla mot de bästa och det gav en bra erfarenhet. Jag behöver tävla mer på den här nivån, säger Lim Eun-Soo.

I samband med uppvärmningen inför det korta programmet under onsdagen gjorde Bell en piruett alldeles i närheten av sydkoreanskan vid sargen som direkt signalerade smärta och tog sig åt vaden. Det går inte att se Bells omedelbara reaktion eftersom det suddiga klippet är för kort.

Lim Eun-Soos managementbolag hävdade enligt lokala medier att den 22-åriga amerikanskan har trakasserat Lim i månader inför VM. Amerikanskan ska inte heller ha bett om ursäkt.

”Det finns inga bevis”

Det internationella konståkningsförbundet, ISU, har undersökt händelsen och valt att fria.

”Det finns inga bevis för att Mariah Bell medvetet har försökt skada Lim Eun-Soo”, skrev ISU i ett uttalande under gårdagen.

– Det var Mariah som hade musiken och förtur till isen men Lim Eun-Soo åkte ändå längs sargen och var inte i vägen på något sätt. Jag tror bara att det är en olyckshändelse, inte medvetet i alla fall, säger elitåkaren Matilda Algotsson.

SVT Sports expert Lotta Falkenbäck har en teori:

– Ibland vill man ju ha fokuset på ett mästerskap, det fanns ju de diskussionerna kring Lillehammer 1994 med Tonya Harding och Nancy Kerrigan att man ville ha upp intresset lite mer. Och det är klart att det är sånt här som folk tycker om. Lite spännande, vad är det som händer i den här världen? säger Falkenbäck i SVT:s studio.

– Det skadar också konståkningen för det är inte den här uppmärksamheten vi vill ha utan vi vill ha den sportsliga uppmärksamheten mer än detta, faktiskt, funderar experten.

Elitkonståkaren Matilda Algotsson håller med.

– Det är många som tror att det är medvetet och man gör så stor grej av det. Det borde inte vara det som är huvudfokuset på ett VM. Det är lite synd att det blir en så stor grej av det, säger Algotsson, som debuterade vid EM 2016.

Mariah Bell: ”Inget medvetet”

Medierna har legat lågt i Japan

SVT Sports reporter Björn Nordling befinner sig i Japan, där händelsen inte uppmärksammats speciellt mycket. 

– Det har inte blivit en stor grej i Japan. De personer jag pratat med från japansk media har knappt rapporterat om det. De här åkarna är inte tillräckligt kända i Japan för att de ska tycka att det var värt att skriva om. Det kom ju inte heller in någon formell anmälan från Sydkorea mot USA. Journalisterna har poängerat att det inte blev något formellt ärende, rapporterar Norling.

I USA har nyheten fått större uppmärksamhet men där ligger medierna mer i bevakning inför vad som skulle kunna hända.

– Däremot har amerikansk media rapporterat en del. Jag pratade med en representant från CBC som berättat om det utfrån om det skulle hända någonting i dag, när de tävlar mot varandra, precis efter varandra. Då vill dom att deras publik ska känna till den här händelsen om det skulle bli något dramatiskt runt det här. De kanske till och med möter varandra i mixedzone, säger Norling mitt under damernas avslutande fira program.

Lim Eun-Soo låg femma och Mariah Bell sexa inför det fria programmet. De föll tillbaka till att bli nia, Bell, och tia, Lim Eun-Soo. Bell visade kraftiga känslor efter sitt åk där hon knöt nävarna och fyrade av ett stort leende. Lim Eun-Soo hade en tydlig miss i slutet av åket.

– Hon fick inte med sig den sista flippen upp, säger Falkenbäck.

Idrottshistoriens mest ökända händelse var när amerikanskan Nancy Kerrigan blev misshandlad inför OS 1994. Förövaren var rivalen och landsmaninnan Tonya Hardings ex-man, och Harding misstänks ha legat bakom överfallet.

Det gjordes senare en Hollywoodfilm om händelsen, I Tonya, som kom ut 2017.

Resultat konståkning damer:

Visa

1) Alina Zagitova, Ryssland, 237,50
2) Elizabet Tursynbaeva, Kazakstan, 224,76
3) Jevgenija Medvedeva, Ryssland, 223,80

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer