Nu har det framkommit nya uppgifter om Kamila Valievas dopningstest. Foto: How Hwee Young/EPA/TT

Kamila Valieva kan ha tagit fler hjärtmediciner

Uppdaterad
Publicerad

Labbet i Stockholm upptäckte inte bara en hjärtmedicin i Kamila Valievas blodprov – utan tre, rapporterar The New York Times.

– Målet verkar ha varit att öka uthålligheten, minska utmattning och få en högre syresättningseffekt, säger Travis Tygart, chef för USA:s antidopningsmyndighet.

Den ryska storfavoriten stod i blickfånget vid damernas korta program på tisdagen, och kunde trots att det stormar kring henne gå till ledning inför friåkningen.

Men turerna kring 15-åringen fortsätter. Ryskan lämnade ett prov i samband med en tävling på hemmaplan i julas som ett laboratorium i Stockholm under OS bekräftade innehöll spår av en otillåten hjärtmedicin.

OS i Peking 2022

Kamila Valieva fick till slut tävla vidare efter beslut av Idrottens skiljedomstol Cas. IOK-medlemmen Denis Oswald har uppgett att Valieva lagt fram en tänkbar teori till varför hon testades positivt – att hon fått i sig en äldre släktings medicin.

Tillåtet – men kontroversiellt

Nu uppger ansedda The New York Times att Valievas test även innehöll spår från två andra mediciner som kan användas för att behandla hjärtat, hypoxen och L-Karnitin. De två ämnena är tillåtna och Valieva uppges ha listat dem på ett kontrollformulär. L-Karnitin är dock kontroversiellt och får bara tas oralt. Medlet har bland annat figurerat i utredningarna kring den tidigare framgångsrike friidrottstränaren Alberto Salazar, som bland annat ska ha instruerat sina idrottare till otillåtet användande av medlet.

När det gäller Valieva framgår det inte hur hon ska ha tagit substanserna, men det är en udda kombination av ämnen hos en så ung elitidrottare, konstaterar chefen för USA:s antidopningsmyndighet.

– Det är en trio av substanser – två som är tillåtna och en som inte är tillåten, säger Travis Tygart till tidningen, och tillägger att syftet verkar ha varit att öka uthålligheten, minska utmattningen och få en mer effektiv syresättning.

Tystnade i sändning

Flera kritiska röster har redan höjts mot att Valieva tilläts att delta i kortprogrammet. I amerikansk tv var det i princip tyst från kommentatorerna under hennes program, i vad som tolkas som en protest.

– Allt jag kan säga är att där var det korta programmet för Kamila Valieva vid OS, sade kommentatorn och tidigare olympiern Johnny Weir.

Hans kollega, tidigare olympiern Tara Lipniski, tillade att 15-åringen inte borde ha fått delta, rapporterar New York Post.

MER VALIEVA: Valieva känslosam efter kortprogrammet (I går):

Dopningsärendet kring Kamila Valieva

25 december: Valieva lämnar det positiva dopningstestet under de ryska mästerskapen.

7 februari: Valieva leder det ryska laget till OS-guld i lagtävlingen. Som första kvinna i ett OS gör hon ett hopp med fyra rotationer.

8 februari: Först nu bekräftas provsvaret från ett laboratorium i Stockholm. Valieva stängs av.

9 februari: Valieva överklagar avstängningen och tävlingsförbudet hävs av ryska antidopningsorganisationen Rusada. Men IOK, antidopningsorganisationen Wada och Internationella skridskoförbundet överklagar i sin tur till Cas, Idrottens skiljedomstol. I väntan på beslutet tränar Valieva på som vanligt.

13 februari: Valieva förhörs i sex timmar av Cas.

14 februari: Idrottens skiljedomstol beslutar att hon får tävla vidare i OS – trots dopningsmisstankarna. IOK meddelar samtidigt att inga medaljer kommer att delas ut om Valieva är topp tre i den individuella tävlingen. Medaljceremonin för lagtävlingen skjuts också upp ytterligare och kommer inte hållas under OS.

15 februari: Valieva svarar för ett toppåk i det korta programmet även om hon inleder med en liten miss. Efteråt brister hon ut i gråt ute på isen. Inför torsdagens fria program leder hon tävlingen före landsmaninnan Anna Sjtjerbakova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet