Kamila Valieva är i centrum för den utdragna processen från OS i Peking 2022. Foto: YURI KOCHETKOV

Ryska konståkningsstjärnan förhörs av Cas under tre dagar

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva kommer att förhöras av skiljedomstolen Cas i Lausanne under dagen. Detta med anledningen av hennes dopningsfall som exploderade mitt under OS i Peking vintern 2022.

17-åringen kommer att höras via videolänk från Moskva och utfrågningen är planerad att äga rum under tre dagar. Dom väntas komma i slutet av året. Företrädare för den ryska sidan vägrade att prata med media när de anlände till Cas-förhöret i Palais de Beaulieu.

USA:s lag med nio medlemmar följer spänt utvecklingen. De slutade tvåa i lagtävlingen efter Ryssland med Valieva och någon medaljceremoni har ännu inte ägt rum.

Valievas försvar bygger på att hon fått i sig det förbjudna medlet trimetazidin genom att av misstag ha fått i sig sin farfars hjärtmedicin, via kontaminerad dryck eller mat, vilket exempelvis kan ha varit på en tallrik eller i ett glas dryck.

Fick tävla vidare i OS trots ett positivt prov

Det positiva provet meddelades under spelen och en panel från Cas tillät Valieva att tävla vidare efter långa förhör.

Valieva hade lämnat det positiva dopningsprovet vid ryska mästerskapen, som hon vann, i S:t Petersburg den 25 december 2021. Provet blev liggande på grund av covidtider innan labbet i Stockholm hann analysera det.

Antidopningsbyrån Wada och det internationella skridskoförbundet har tagit ärendet vidare efter att det ryska konståkningsförbundet friade Valieva, som vid tidpunkten för OS var 15 år, i januari.

Wada kräver fyra års avstängning och att hon diskas från OS.

– Vi vill se en dom som bygger på fakta, säger Wadas talesperson James Fitzgerald enligt AP.

ARKIV: Valieva: ”Vi är så glada att du tar dig tid att träffa oss” (25 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.