Frida Karlsson och längdchef Lars Öberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svaret efter SOK:s OS-kritik: ”Bra att vi blir utmanade”

Uppdaterad
Publicerad

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo kritiserade nyligen de svenska längd- och skidskytteinsatserna i en SVT-intervju.

Nu svarar skidförbundets längdchef Lars Öberg på kritiken.

– Det är inte konstigt att han kan ha åsikter om detta, säger han till TT.

– Det finns några delar som påverkar smala skidor, alltså längd och skidskytte. Där presterar vi inte i nivå med kapaciteten, sade Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), till SVT Sport i en intervju för två veckor sedan.

Han var alltså kritisk till den svenska insatsen i två av Sveriges främsta idrotter, trots att OS slutade med Sveriges bästa medaljskörd någonsin, med totalt 18 medaljer. Längdskidåkarna och skidskyttarna tog åtta av dessa medaljer.

”Inte konstigt”

Nu, i en TT-intervju, svarar det svenska skidförbundets längdchef Lars Öberg på kritiken.

– Det är inte konstigt. Vi måste vara öppensinnade och vara beredda på att synas från alla håll och kanter. Även från en samarbetspartner som SOK. Det är inte konstigt att han kan ha åsikter om detta. Men vi kan också komma fram till olika slutsatser i utvärderingen. Det är inte konstigt, säger Öberg till TT.

Höghöjdschock

Reinebo lyfte i SVT-intervjun bland annat den chock de yngre åkarna verkade få av den höga höjden. Lars Öberg tycker att det är bra när kritiken är konkret.

– Det är bara uppfriskande och bra att vi blir utmanade. Är det bra och konstruktiva synpunkter på vad vi kan göra ännu bättre är jag bara glad att det kommer upp på ytan. Får man inte positiv återkoppling kan man inte heller skruva på rätt skruvar för att göra det ännu bättre till nästa OS eller VM.

KLIPP: Ebba Andersson vann i Ski Classics (2 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson vann före Marit Björgen. Foto: SVT

Fyra svenska stjärnor som misslyckades i OS

  • Frida Karlsson, skidor:

Tippades kunna utmana Therese Johaug i distansloppen, men var helt ur slag. Kollapsade efter målgång i skiathlonen (femma) och 10 kilometer klassiskt (tolva) – och stod sedan över tremilen. Med i det svenska damlaget som tog brons i stafetten.

  • Ebba Andersson, skidor:

Lämnade precis som Frida Karlsson Peking utan en individuell medalj. Som bäst en sjätteplats på 10 kilometer klassiskt. Med i det svenska damlaget som tog brons i stafetten.

  •  Hanna Öberg, skidskytte:

Visst, hon var med i damernas guldlag i stafetten. Men individuellt blev OS ett stort misslyckande för storasyster Öberg. Som bäst 16:e i jaktstarten.

  •  Sebastian Samuelsson, skidskytte:

Största svenska namnet på herrsidan blev helt utan medalj. Var närmast i sprinten där han slutade femma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.