Wolfgang Pichler hoppas att Nils van der Poel får tjäna stora pengar i framtiden. Foto: Bildbyrån/TT

Wolfgang Pichler: Nils van der Poel har visat svenskarna att man klarar allt

Uppdaterad
Publicerad

Wolfgang Pichler är mäkta imponerad av Nils van der Poels senaste VM-guld.

Och han ser honom som en stor inspiration för andra svenska idrottare.

– Han har visat för alla unga personer att om man tränar hårt kan man klara allt, säger Pichler.

SOK:s talangutvecklare Wolfgang Pichler, som främst är känd som skidskyttetränaren som låg bakom bland andra Magdalena Forsbergs framgångar och OS-medaljerna 2018, har det senaste året jobbat nära Nils van der Poel.

Men faktum var att han på grund av ett annat möte inte såg Nils van der Poels 10 000 meterslopp, och den efterföljande dramatiken när han tog guldmedaljen vid allround-VM i norska Hamar i dag.

”Vann han?”

Därför frågade han SVT Sport hur det gick, när vi ringde honom strax efter guldmedaljen, hur det ggick.

Han vann!

– Vann han?

Ja, han kom långt före Patrick Roest.

– Oj! Jag såg bara hans 1 500 meterslopp, och då tänkte jag ”Det kommer att bli svårt!” Men att han vann, det är helt otroligt!

– Det är imponerande. Han är imponerande!

”Hade inga pengar förut”

Tävlingen var Nils van der Poels sista som elitsatsande skridskoåkare. I alla fall för den här gången, då han nu har bestämt sig för att avsluta sin elitsatsning. Och Wolfgang Pichler tror att det är slutet.

– Jag tror det. Om han är smart så lägger han av nu. Han har gjort ett så pass bra jobb nu och har tränat så hårt. Och för mig är det väldigt viktigt att få svenskarna att förstå, att om du vill något så kan man göra det. Och han visade det. Han har visat för alla unga personer att om man tränar hårt så kan man klara allt, säger Pichler, och lägger till:

– Han hade inga pengar förut, och har gjort många saker på egen hand med bara lite stöd från SOK. Han har inte haft samma stöd som hans konkurrenter har.

– Jag är så glad över att han vann i dag, men för mig är det ännu viktigare att han har visat alla andra unga svenskar att det går.

Rankar detta högre än OS-guld

Wolfgang Pichler rankar detta ännu högre än de två OS-gulden.

– Det här var guldet med stort G. Detta är mer imponerande, säger Pichler, som har några önskningar för Nils van der Poels framtida liv:

– Jag hoppas att han får ett riktigt bra liv och tjänar mycket pengar.

Vad tror du att han kommer att göra?

– Jag tror att han kommer att göra många galna saker. Paraglidning och allt sånt. Han ska ha roligt, och om två år kanske han känner att livet utan skridskor inte är så bra och kommer tillbaka med energi att göra det jättebra igen. Men nu tycker jag att han ska ta det lugnt, ha roligt, fira mycket och tjäna pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.