Nils van der Poel ger bort sin guldmedalj

Uppdaterad
Publicerad

Bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, får en speciell gåva.

Nils van der Poel ger nämligen bort en av sina guldmedaljer från OS till Minhai.

– Den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim, säger van der Poel i ett pressmeddelande från människorättsorganisationen Amnesty.

Den svenske stjärnskrinnaren Nils van der Poel kammade hem dubbla OS-guldmedaljer på OS. Han tog först hem den ädlaste valören på 5000 meter för att sedan göra samma sak på dubbla distansen.

Nu meddelar människorättsorganisationen Amnesty att van der Poel ger bort en av sina guldmedaljer.

”Amnesty International välkomnar Nils van der Poels beslut att ge sitt OS-guld från OS i Beijing 2022 till den svenske författaren och bokförläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina, grundlöst anklagad för spioneri enbart för att han använt sig av sin yttrandefrihet”, skriver Amnesty i ett pressmeddelande.

”Känner mig utnyttjad”

Enligt Amnesty lämnade van der Poel över sitt OS-guld till Gui Minhais dotter Angela Gui vid ett möte under torsdagen. Dottern har under en längre tid kämpat för sin fars frigivning.

— Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad. Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt, men det är det enda rimliga att önska sig, säger Nils van der Poel enligt Amnesty.

Angela Gui uppskattar skrinnarens val att ge bort medaljen.

— Jag hade såklart helst velat att något sådant här inte skulle behövts. Men det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar som min far, och de otaliga andra offren för Pekings människorättskränkningar, säger hon.

KLIPP: Pichler om träningsfenomenet van der Poel

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en ”bekännelsevideo” med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han ”försett utländsk makt med underrättelser”.

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.