VM-guld till van der Poel efter otrolig upphämtning

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel vann sitt första och kanske sista allround-VM i Hamar efter en bragdartad avslutning. 

Nils Van der Poel satte banrekord när han vann det avslutande 10000 meter i Vikingaskeppet i Hamar. Svensken vann heatet på 12.41,56 och underskred Sven Kramers banrekord med över nio sekunder. Ledande Patrick Roest kom i det följande heatet och kroknade. Det blev ett guld ur ett närmast omöjligt läge för van der Poel.

van der Poel krossade Roest med 44 sekunder i loppet och klarade av ett houdinitrick i den högre skridskoskolan. van der Poel sprang upp på läktaren, hoppade över en hög barriär och kramade pappa Göran och syster Hanna, känslorna svallade.

30 sekunders skillnad mot OS

När van der Poel vann OS på 10000 m före just Roest var marginalen 13,85 sekunder.

Efter att ha gett allt fick van der Poel vänta in totalledande Patrick Roest som gick i det fjärde och sista heatet. Holländaren hade råd att ta stryk med 21,71 sekunder för att ta sitt fjärde raka guld. Redan vid 4000 började Roest att grina illa och fick kämpa medan van der Poel log från innerplanen.

van der Poel gick som en klocka med alla varven på mellan 30,0 och 30,6 och hade de snabbaste tiderna på de tre sista varven: 29,8, 29,8 och 29,4. Roest tog helt slut och åkte i mål på 13.26,08. Han hade behövt göra 13.03 för att klara guldet.

van der Poel har sagt att den här säsongen är hans sista som elitaktiv. Nästa helg är det världscupavslutning i Heerenveen, vilket blir van der Poels sista framträdande på den stora skridskoscenen.

Det var Sveriges fjärde guld i allround-VM genom tiderna.

Resultat allround-VM:

1) Nils van der Poel, Sverige, 148,696 poäng

2) Patrick Roest, Nederländerna, 149,838

3) Bart Swings, Belgien, 150,218

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.