Konkurrenterna om van der Poel: ”Kommer sakna honom”

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel lämnar skridskosporten.

Man hade kunnat tro att konkurrenterna jublar – men det är snarare tvärtom.

– Det är sorgligt att han slutar, säger belgaren Bart Swings.

van der Poel avslutade med VM-guld:

Nils van der Poels konkurrenter får det lättare att slåss om medaljerna från och med nästa säsong. Men trots att världens bäste för tillfället nu tar avsked från sporten så är svenskens konkurrentern överens om att det är synd att han slutar.

– Det är en fantastisk kille, säger OS-bronsmedaljören, italienaren Davide Ghiotto som körde 10 000 meter i samma heat som Nils under OS.

– Det var helt galet under OS. Jag försökte hålla hans takt, men det var omöjligt för mig att hänga med. Det är en stark atlet.

Ghiotto har precis som många andra i skridskovärlden sett van der Poels träningsdokument och menar att det hade varit omöjligt för honom att genomföra ett liknande program.

– Att träna så i fyra år är väldigt tufft. För mig är det omöjligt. Det är galet. Att göra sakerna han gör är omöjligt för en normal människa.

”Sorgligt”

Belgaren Bart Swings menar att van der Poel överväldigat skridskovärlden med sin snabbhet – och vänlighet.

– Det är sorgligt att han slutar. Det har varit härligt att ha honom nära och vi kommer sakna honom. Han är en rolig kille att ha runt sig.

Ted-Jan Bloemen var innehavare av världsrekordet innan van der Poel slog det förra året och menar att Nils van der Poel tagit sporten till en ny nivå.

– Jag uppskattar att prata med honom. Han är en snäll kille som har en annan bakgrund och ett annat sätt att ta sig an sporten. Han har inte ett inrutat mönster, eller en låda som han tänker i. För honom existerar inte den där lådan.

KLIPP: Nils van der Poel avslutar karriären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.