Nils van der Poel redo för armén

Uppdaterad
Publicerad

Militärutbildade Nils van der Poel öppnade för att ansluta till svenska armén.

För SVT Sport förklarar stjärnan varför.

– En del av mig vill se hur bra soldat jag blev, säger han.

2018-2019 tog Nils van der Poel ett två år långt tävlingsuppehåll för att göra värnplikten. Han blev jägarsoldat.

Nu följer han den ryska invasionen av Ukraina – och säger sig vara redo att ansluta till den svenska armén om det krävs.

– Om vi behöver mobilisera, då mobilserar jag, säger van der Poel på en pressträff inför allround-VM i norska Hamar.

”Helst inte”

För SVT Sport utvecklar han resonemanget.

– Jag har investerat 14 månader av mitt liv till att bli en så bra soldat som jag kan bli. Så det finns en del av mig som vill se hur bra soldat jag blev. Vill jag döda människor? Helst inte, säger van der Poel och fortsätter:

– Framförallt inte på det sättet som man behöver kriga om man krigar mot en stat som drivs av en galen diktator. Det är en annan sak att kriga i ett insatsområde mot exempelvis talibaner. Då är det väldigt uppenbart att personen du har ihjäl är en väldigt dålig människa, som behöver försvinna. Det är inte lika uppenbart när du krigar mot en stat som Ryssland, men det förringar inte behovet som behöver lösas.

Är känslosamt

Stjärnan känner sig emotionellt påverkad av situationen i Ukraina.

– Det är väldigt känslosamt att följa nyheter när människor dör på grund av illvilja, eller vad det nu är som driver Putin. Men för min egen del har jag blivit mycket bättre på att hantera känslor de senaste åren.

Tidigare under torsdagen slog van der Poel fast att han lägger ner sin elitkarriär efter världscupstävlingen nästa helg. Vad som väntar härnäst är oklart.

– Förhoppningsvis blir det inte mobilisering i Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.