Ryska vallabussen vandaliserad i Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

De ryska åkarna har stoppats från att tävla i världscupen i Holmenkollen.

Men vallabussen som står kvar på parkeringen vandaliserades under natten.

– Vi är väldigt ledsna, säger ryske ledaren Urmas Välbe till Viaplay enligt Expressen.

Längdtävlingarna i Holmenkollen inleds imorgon utan ryska åkare på grund av kriget i Ukraina. Men vallabussen som står kvar på parkeringen vandaliserades med slagord och den ukrainska flaggan under natten. Bilder från NRK visar hur ryska ledare försöker rengöra bussen.

– Vi tycker inte om det som har inträffat. Det är vandalism. Vi tycker att ryssarna ska få resa hem ifred, säger Stefan Marx, som är del av arrangörsstaben, till NRK.

De ryska åkarna, som åkte till Holmenkollen direkt från finska Lahtis och förra helgens tävlingar där, är redan på väg hem. Säsongen är över för deras del efter att internationella skidförbundet, Fis, igår beslutat att stoppa alla ryska åkare från att tävla.

– Jag vet inte jag ska säga om det här. Alla har rätt till sin åsikt. Vi är väldigt ledsna allihop. Framför allt åkarna. Det här är en tid för att tävla, inte åka hem. Det är väldigt, väldigt dåligt, säger ryske ledaren Urmas Välbe till Viaplay enligt Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.