Så har idrotten svarat på den ryska invasionen

Uppdaterad
Publicerad

Invasionen av Ukraina har fått stora sportsliga konsekvenser.

Men sanktionerna kan få motsatt effekt på den ryska opionen, enligt analytikern Jakob Hedenskog.

– Jag är inte säker på att de har en sådan effekt man förväntar sig, säger han till SVT Sport.

Idrottsvärlden har svarat på invasionen av Ukraina med en lång rad sanktioner på Ryssland. Längre ner i artikeln radas sanktionerna upp.

Frågan är vad de får för effekt. Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, ger följande svar till SVT Sport:

– Som idrottsland drabbas Ryssland uppenbarligen hårt. Idrotten spelar stor roll i Putins bygge och man har använt sporten som ett sätt att marknadsföra landet. Så det är en stor prestigeförlust för Ryssland ur ett idrottsperspektiv.

Hur tror du den ryska opinionen om invasionen påverkas?

– Jag är inte säker på att det har en sådan effekt man förväntar sig. Jag är inte säker på att det får opinionen att vända sig mot regimen. Jag tror snarare att regimen kan använda sanktionerna för att påpeka hur illa behandlade man blir av västvärlden. På det sättet skulle det kunna stärka stödet för regimen. Att man cementerar bilden av ett ondskefullt väst som är emot Ryssland.

Badminton

Ryssland och Belarus stoppas från alla internationella tävlingar.

Bandy

Sverige och Finland har bojkottat herrarnas VM i ryska Syktyvkar i mars. Mästerskapet meddelas en vecka senare bli framflyttat, men till när är ännu inte klart.

Bilsport

Den ryska GP-tävlingen i formel 1 i Sotji i september är inställd. De ryska och belarusiska förarna i F1 och andra bilsportstävlingar, såsom Haas Nikita Mazepin, tillåts tävla men under neutral flagg.

Det brittiska förbundet går dock emot beslutet och portar helt ryska förare från att delta i tävlingar i Storbritannien. Mazepin får således inte tävla på klassiska Silverstone.

Bordtennis

Inga ryska eller belarusiska spelare får vara med i internationella tävlingar.

Boxning

Svenska proffsboxningskommissionen beslutade redan i lördags att inte tillåta ryska boxare att gå matcher i Sverige. Man tillåter inte heller boxare med svenska licenser att möta ryska boxare utomlands.

Curling

EM i ryska Perm i november flyttas. Ny arrangör ska utses. Internationella curlingförbundet har också beslutat att ryssar inte får delta i säsongens återstående mästerskap.

Fotboll

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) ) och det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) stoppar tills vidare alla ryska lands- och klubblag från Fifa-sanktionerade matcher och turneringar. Därmed kastas herrlandslaget ut från playoffspelet till VM i Qatar och de ryska klubblagen ur Europa League.

Måndagens beslut var en helomvändning från Fifa, som så sent som i söndags meddelade att det ryska herrlandslaget skulle få spela på neutral plan utan åskådare.

Beskedet kan också påverka sommarens fotbolls-EM för damer. Där är Sverige lottat i samma grupp som Ryssland, Nederländerna och Schweiz.

Schweiz har redan meddelat att man vägrar spela mot Ryssland i EM.

Ryssland fråntas Champions League-finalen för herrar som skulle ha spelats den 28 maj i S:t Petersburg. Finalen spelas i stället i Paris.

Uefa avslutar sponsor- och samarbetsavtalet med det ryska företaget Gazprom.

Uefa har också beslutat att belarusiska klubblag och landslag måste spela hemmamatcher på neutral plan utan publik.

Friidrott

Ryska och belarusiska idrottare stoppas från alla internationella tävlingar under ”överskådlig framtid”, meddelade det internationella friidrottsförbundet på tisdagen. Bland de stora tävlingarna i år märks inomhus-VM i Belgrad 18–20 mars och VM i Eugene, USA, 15–24 juli.

Det ryska friidrottsförbundet är avstängt från den internationella friidrottsscenen sedan 2015, på grund av dopningsbrott. Fram till nu har ryska idrottare kunnat tävla under neutral flagg, men den möjligheten tas bort i och med det senaste beskedet.

Handboll

Ryssland och Belarus utesluts från samtliga matcher och turneringar som arrangeras av det europeiska handbollsförbundet (EHF).

Innebandy

Ryssland och Belarus utesluts från internationella tävlingar.

Ishockey

Ryssland och Belarus stoppas från alla ishockeyturneringar på obestämd tid.

Sanktionerna gäller alla åldersgrupper och för såväl klubb- som landslag. Det innebär att nationerna inte får spela bland annat i herrarnas VM i Finland i maj.

Ryssland får heller inte vara med i herrarnas junior-VM i sommar och fråntas värdskapet för JVM 2023. På damsidan utestängs det ryska damlaget från både U18-VM i juni och VM i augusti/september.

Finländska Jokerit har dragit sig ur KHL-slutspelet och lettiska Dinamo Riga har dragit sig ur KHL.

NHL avbryter sina affärsrelationer med företag i Ryssland. Ligan pausar dessutom sina ryskspråkiga plattformar på nätet samt avbryter alla eventuella planer på att förlägga matcher i Ryssland.

Judo

Internationella judoförbundet (IJF) stänger av den ryske presidenten Vladimir Putin som hedersordförande.

Konståkning

Ryssland och Belarus stoppas från internationella tävlingar.

Orientering

Ryssland utesluts från internationella tävlingar.

Ridsport

Internationella ridsportförbundet meddelade på måndagen att man bestämt sig för att ställa in samtliga internationella tävlingar i Ryssland och Belarus under 2022. Ett besked om hur man hanterar enskilda ryska och belarusiska idrottare väntas inom kort.

-Det känns viktigt att poängtera att även Belarus bär skuld för den situation Europa och speciellt Ukraina nu befinner sig i. För oss är det självklart att den bojkott mot rysk idrott som Riksidrottsförbundet och Sveriges regering vill få till, även bör omfatta Belarus, sade Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, till Tidningen Ridsport.

– Vi anser också, liksom IOK, att ryska och belarusiska deltagare bör stoppas från deltagande vid internationella tävlingar.

Simning

Ryska Kazan fråntas junior-VM i augusti. Internationella simförbundet (Fina) söker en ny arrangör. Kortbane-VM i Kazan i december är ännu inte inställt eller flyttat.

Ryssar och belarusier tillåts tävla som neutrala.

Skidskytte

Ryska och belarusiska åkare tillåts först tävla i världscupen och IBU-cupen som neutrala. Men sedan ändrade sig IBU – och nu tillåts inte de att tävla. Man utreder även om nationsförbunden ska uteslutas ur det internationella förbundet.

Skidsport

Internationella skidförbundet (Fis) har ställt in eller flyttat alla tävlingar i Ryssland. Man stoppar också alla ryska och belarusiska åkare från samtliga tävlingar.

Långloppscupen Ski Classics stoppar ryska och belarusiska åkare från bland annat Vasaloppet.

Tennis

Internationella tennisförbundet meddelade på tisdagskvällen, efter uppmaningar från bland annat de nordiska tennisförbunden, att de stänger av Rysslands och Belarus tennisförbund från medlemskap i ITF. Det innebär att de inte får delta i internationella lagtävlingar.

De ryska lagen är regerande mästare i Billy Jean Cup på damsidan och Davis Cup på herrsidan.

De nordiska tennisförbunden bad på tisdagen ITF och dess europeiska motsvarighet Tennis Europe (TE) att utesluta både Ryssland och Belarus från alla tävlingar, även på individnivå.

Volleyboll

Ryssland fråntas herrarnas VM i augusti–september.

Idrotten i stort

Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar alla medlemsförbund att inte bara bojkotta ryska tävlingar, utan också att inte tillåta ryska eller belarusiska utövare.

Paraidrottare världen över kräver att ryska och belarusiska utövare stoppas från Paralympics i Peking som invigs på fredag. Internationella paralympiska kommittén (IPC) har meddelat att de ryska utövarna tillåts tävla, men under neutral flagg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.