Foto: Bildbyrån

Fina tillåter ryskt deltagande – går emot svenska uppmaningen

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella simförbundet, Fina, tillåter ryska och belarusiska simmare att tävla internationellt, men under neutral flagg.

Det går emot Svenska simförbundets uppmaning som förmedlades i helgen.

– Väldigt tråkigt, säger den svenska stjärnan Louise Hansson till SVT Sport.

Internationella olympiska kommittén (IOK) rekommenderar idrottsorganisationer att förbjuda ryska och belarusiska idrottare från att delta i internationella tävlingar. Det är i linje med Svenska simförbundets uppmaning till Fina.

Trots det väljer Fina att fatta ett annat beslut. De tillåter ryska och belarusiska simmare att delta i internationella tävlingar – men under neutral flagg och utan rysk symbol, färg eller nationalsång.

– Jag håller med Svenska simförbundet, det är viktigt att vi tar ställning. Jag supportar det. Jag tycker såklart att Fina borde följa det vi och många andra hoppats på, säger Louise Hansson till SVT Sport.

Förutom beslutet väljer Fina att dra tillbaka den Fina-ordern som Vladimir Putin, Rysslands president tilldelades 2014.

”Ska tydligt visas genom alla aspekter”

Hansson fördömer kriget i Ukraina.

– Det är helt sjukt. Allt annat än okej och jag trodde väl inte att något sådant här skulle kunna hända i dagens samhälle.

Vad tänker du om att Fina går emot ett förbund som det svenska här och fattar ett annat beslut?

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Det här är mycket större än sport men sport betyder väldigt mycket för Ryssland och jag tycker att det är viktigt att visa att det de gör är allt annat än okej. Det ska tydligt visas genom alla aspekter.

Hoppas på annat beslut

Vad kommer ni aktiva försöka göra för att påverka det här?

– Jag såg informationen nu när du hörde av dig. Jag tror att många andra förbund kommer att gå ut med uppmaningar som Sveriges. Sen får vi hoppas att Fina fattar ett annat beslut innan de stora tävlingarna som VM drar igång. Jag hoppas att vi simmare kommer ha något att säga till om i det.

Kommer du att delta i tävlingar där ryssar eller belarusier eventuellt får en plats?

– Det är inget jag har hunnit tänka på såhär långt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.