Ryska skidåkare stoppas av Fis. Foto: Bildbyrån.

Vändningen: Fis stoppar ryska åkare

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet har dröjt.

Men nu stoppas ryska och belarusiska idrottare från att tävla i Internationella skidförbundets (Fis) tävlingar.

Det meddelade förbundet under tisdagen.

Det norska skidförbundet har varit tydliga med att de inte vill tillåta ryska och belarusiska åkare på helgens världscuptävlingar i Drammen och Holmenkollen. Under tisdagsförmiddagen meddelade det ryska laget att man också väljer att lämna Norge.

Landslagstränaren Yuri Borodavko bekräftade för Nettavisen att världscupsäsongen är över för ryssarna och att de lämnar Norge på onsdag. Senare uttalade han sig också i en intervju med NRK.

Från Internationella skidförbundet har det dock dröjt med beslut om ryska och belarusiska åkares medverkan. Något som har fått stor kritik av både åkare och nationella förbund. Bland annat sa Johannes Hösflot Kläbo:

– Jag tycker att det är både fegt och svagt av Fis.

Nytt besked

Men nu är ett beslut taget.

Ryska och belarusiska åkare stoppas nu från tävlingar arrangerade av Fis under resten av säsongen. Ett beslut som togs på ett möte under tisdagen.

”Det är ett bra beslut av Fis, om än i senaste laget. Vi är lättade över att frågan nu äntligen är avgjord”, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Det finns även en lättnadskänsla i det norska skidförbundet.

– Det här har vi i skidförbundet jobbat intensivt för de senaste dygnen och jag är glad över att ledningen i Fis har tagit beslutet att stänga ute Ryssland och Vitryssland från kommande arrangemang, säger Norska skidförbundets ordförande, Erik Röste.

De svenska tävlingar som närmast påverkas av beslutet är Svenska skidspelen i Falun, alpina världscupen i Åre och världscuptävlingar i speedski i Idre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.