Fis, med den svenske ordföranden Johan Eliasch, kör över Norge angående ryska skidåkare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fis kör över Norge efter kraven

Uppdaterad
Publicerad

Norge vill stoppa de ryska längdåkarna från världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen i helgen.

Men det internationella skidförbundet, Fis, har beslutat att låta dem delta.

”Fis-styrelsen har varit tydlig i sitt förhållningssätt till ryska idrottare i alla Fis-tävlingar”, skriver Fis i ett mejl till NRK.

Det norska skidförbundet meddelade att man inte kommer att välkomna ryska idrottare till de återstående världscuptävlingarna i Norge.

Men Fis väljer att köra över det norska förbundet.

Idrott och politik

”Fis-styrelsen har varit tydlig i sitt förhållningssätt till ryska idrottare i alla Fis-tävlingar. För att säkerställa rättvisa och inkluderande tävlingar vid alla FIS-evenemang bör nationella förbund och lokala arrangörer inte utesluta idrottare på grund av kön, ras, nationalitet eller sexuell läggning”, skriver Fis i ett e-postmeddelande till NRK.

”Är under attack”

De ryska längdåkarna är på väg till Norge, enligt NRK. Det väcker ilska i grannlandet.

– Jag tycker inte att vi ska ha ryska åkare på startlinjen. Ukraina är medlem i Fis och de är under attack. Vi kan inte ha det så att de som det skjuts på måste fly hem för att slåss, och att de som attackerar får tävla, säger Vegard Ulvang, ledare i Fis längdkommitté.

ARKIV: Svensk kritik mot Fis: ”Problem” (25 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet